21 martie 2020

Mărturia unui fost membru al trupei IRIS, stabilit la Bergamo: Stați în casă, nu e de joacă!

By In Clio

EXCLUSIV. Dan Alex Sîrbu  Villa este sibian de origine, fost component al trupelor rock RIFF din Sibiu și Iris din București.

Chitarist și compozitor, acesta a activat în trupa RIFF din 1984 pana în 1988 și în formația Iris din 1989 până în 1993. A  concertat cu ele și apare pe albume ale acestor importante trupe rock românești.

Sîrbu este de 25 de ani stabilit în Italia, la Bergamo, regiunea Lombardia, unde este proiectant. Bergamo este focar de SARS-CoV-2, la fel și regiunea Lombardia. Situația e dramatică, Italia a depășit China la decese.

Am discutat cu Dan Alex Sîrbu  Villa despre pandemia COVID-19, despre situația din Italia și Bergamo într-un interviu acordat în  siteului Clujulcultural.ro

 

Clujul Cultural: Când a început pandemia la dvs în Bergamo sau în Italia? Când ați auzit de primul caz de infectie cu Sars-Cov-2?

Dan Alex Sîrbu Villa:  In 21 februarie s-a anunțat primul caz în Italia, aproape de zona Bergamo, la 50 km, la Caldogno, lângă Cremona.  De fapt nu se trata de o pandemie. Era vorba doar de o persoană, considerat atunci primul caz în Italia. Apoi a început infecția în zona Cremona, în câteva localități. Acestea au fost închise destul de repede, puse în carantină. Mulți spun că guvernul s-a mișcat încet aici. Eu cred ca s-a mișcat destul de rapid în acel caz. S-a mișcat mai greu cînd a pornit al doilea focar lângă Bergamo, în zona Nembro. Acolo a gresit, a subevaluat riscul, deci cam asta a fost secvența principală, între timp se infectau mult mai puțin alte zone…
 
 
Clujul Cultural: V-ati așteptat la așa un focar în Lombardia, la Bergamo, la Cremona?
 
DASV: Da. Când am văzut că nu se mișcă Guvernul cu aceeași rapiditate, am bănuit.  De fapt eu în acea perioada eram în concediu, Aveam bilet de avion pentru Cluj, în 25 februarie, marți, luni mi se pare Romania a început să pună în carantină pe 14 zile pe cei ce veneau din străinătate…În 21 februarie s-a știut de primul caz, aici, era o zi de vineri….
 
 
Clujul  Cultural : Care este atmosfera la Bergamo? Ce face familia dvs?
 
DASV: La început mă gîndeam să vin singur (inițial trebuia sa vină și sotia) pentru că e tata, la Sibiu.
Soția vroia să rămână acasă cu fiul în cazul în care ar fi prins amploare aici. Până la urmă am renunțat amândoi, și cred că am facut bine. Cu tot ceea ce se întâmplă aici, prefer să rămân în Italia. Să stau închis în casă 14 zile sau să fiu carantinat în România, nu, mulțumesc. Lombardia este plină de români care au umblat în țară și înapoi multe săptămâni înainte. Aici au descoperit boala pentru că erau prea multe cazuri dubioase de pneumonie. Eu nu cred că nu a fost transportat și în România cu mult înainte.
Drept să spun pot vorbi doar din ceea ce aud și eu pentru că, cum îți spuneam, eram în concediu la început. Acum lucrez de acasă. Sigur, nu este plăcut deloc, dar nu este panică la noi. Prima sursă de informație  este sotia care vede în fiecare zi clienții la supermarket și este epuizată. La magazine sunt cozi mari din cauza restricțiilor. Pot să intre doar puține persoane simultan și totul decurge foarte încet. Aici primaria a încurajat lumea să facă provizii mari pentru a ieși cât mai rar din case, dar nu este  criză alimentară, lumea face provizii pentru  că așa e incurajată, evident câteodată se mai golesc magazinele din acest motiv dar nu este o criză alimentară, cel puțin până acum.
 
Clujul Cultural: Imaginile cu armata  la Bergamo, ducând noaptea  cadavrele celor infectați în camioane…
 
DASV: Da, a fost foarte șocant. Nu e de glumit. Este adevarat, din păcate cine intră în spital în cură intensivă are posibilitatea să nu mai intâlnească pe cei dragi, nici mort. Dar daca nu respectă regulile în România și peste tot, foarte ușor se vor găsi într-o situație ca aceasta din Bergamo și foarte rapid. In orice caz, nu este nevoie să se  intre în panică sau isterie și aș dori să se împrăștie  mai putin fake-uri pe Facebook.
 
Clujul Cultural: Aveți un mesaj pentru cei din țară?
 
DASV: O să ne revedem  cu toții bine, curând. Românii să iubească diaspora pentru că merită să fie iubită! Eu nu cred că mai fac parte din diaspora, sunt un  cetățean italian de foarte  mulțț ani. Dar au fost făcute nedreptăți diasporei în  aceste zile, și nu merită.
 
Să se respecte regulile și stați acasă!
 
Mulțumesc și sănătate
 
 
 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.