8 ianuarie 2016

Poeta clujeană Marta Petreu, nominalizată la Premiul Naţional de Poezie. Mircea Cărtărescu s-a recuzat!

By In Actualitate, Carte

Poeta clujeană Marta Petreu a fost nominalizată la Premiul Naţional de Poezie de la Botoşani. Un alt nominalizat, renumitul scriitor şi poet Mircea Cărtărescu s-a recuzat!

Ceilalţi nominalizaţi sunt poeţii Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Gheorghe Grigurcu, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Liviu Ioan Stoiciu.

Cărtărescu a explicat gestul pe pagina sa de Facebook:

“M-am recuzat din lista nominalizaților pentru premiul Mihai Eminescu de la Botoșani. Văd că postarea mea prin care mă recuzam de la premiul Mihai Eminescu face victime colaterale și cu totul nevinovate. Eu am vrut să fie un anunț discret și foarte personal. El nu însemna, așa cum poate s-a interpretat, o angajare a mea într-un război literar. M-am recuzat pentru că altfel aș fi riscat să mi se acorde premiul, pe care în acest moment nu-l doresc, în detrimentul unor colegi care poate-l doresc. Asta a fost tot”.

Precizăm că acordarea în 2015 a acestui Premiu s-a lăsat cu un scandal de proporţii, preşedintele juriului, Nicolae Manolescu, fiind acuzat de mai mulţi oameni de litere că a tras sforile ca un apropiat al său,  poetul Gabriel Chifu, să primească acest premiu.

Petreu Marta 02

Poeta Marta Petreu

Juriul este format din criticii Nicolae Manolescu (preşedinte), Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Pop ( din Cluj-Napoca n.r), Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu şi Ioan Holban. Acesta  se va întruni în 14 ianuarie 2016 la Botoşani şi va decide prin vot secret laureatul acestei ediţii, a XXV-a, informează Uniunea Scriitorilor din România.

La  Botoşani vor fi  invitaţi toţi poeţii nominalizaţi la gala de decernare a acestui premiu, care va avea loc în ziua de 15 ianuarie 2016 pe scena Teatrului “Mihai Eminescu” din Botoşani. Primăria Botoşani va finanţa şi în anul 2016 Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu”. În total se vor acorda premii de 70.000 de lei.

Marta Petreu este unul din numele mari ale lumii literare româneşti actuale, universitar, poet, prozator, directorul revistei Apostrof, intelectual multi premiat pentru creaţia sa literară. Este stabilită la Cluj, unde predă filosofie românească la Universitatea din Cluj-Napoca.

1 Comment
  1. […] Scris de Redactia în 01/16/2016 la ora 9:49 am Cunoscutul criticul literar Gheorghe Grigurcu, 80 de ani, a câştigat ieri seară, la Botoşani Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu, la cea de-a 25-a ediţie. Primăria Botoşani a achitat 25.000 de lei. Grigurcu a fost numit cetăţean de onoare al Botoşaniului. Din Cluj a mai fost nominalizată la ediţia din acest an cunoscuta poetă Marta Petreu. Reamintim că atunci când s-au anunţat nominalizările, renumitul Mircea Cărtărescu s-a recuzat. […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.