5 decembrie 2019

Maria Tănase spion? Ce spune autorul celei mai bune cărți despre marea artistă

By In Carte

Maria Tănase a fost nu doar o voce uriașă, un artist exceptional al României ci și un personaj demn de un film hollywoodian, o Edith Piaf română. Ea a avut o carieră fulminantă în perioada interbelică, epocă cu mari schimbări politice, cu două dictaturi, a lui Carol al-2-lea si a maresalului Antonescu. Apoi a venit stalinizarea României.

Maria Tănase a fost în atenția multor servicii secrete de-a lungul vieții, fără să fie recrutată, a dezvăluit miercuri seara, la librăria Book Corner din Cluj, cu ocazia lansării cărții, autorul,  istoricul Stejărel Olaru, autorul cărții ”Maria Tănase. Artista. Omul. Legenda”, apărută la editura Corint.

Foto de la lansare

”Serviciile secrete prin natura lor sunt interesate de artiștii mari, care intră în contact cu diverse medii. Este și cazul Mariei Tănase, artista mare a României care a cântat și în străinătate inclusiv în SUA. A avut o mare iubire, cea mai mare, un ziarist francez, venit în România ca diplomat, și acesta a fost cu siguranță un spion în perioada interbelică. L-a iubit foarte mult Maria Tănase dar după război francezul a terminat relația. De altfel era însurat iar soția și copiii sau întors în Franța la un moment dat după ce a început aventura acestuia cu Maria. Ea era foarte atractivă, fuma enorm, 4-5 pachete de țigări pe zi, de accesa a și murit în 1963, din cauza fumatului”, a spus Olaru.

Maria Tănase

Istoricul a mai spus că Maria Tănase este insuficient promovată de România în exterior.

”Nu se profită de brandul ei, de valoarea ei. Ea poate fi o Edith Piaf româncă pentru că știa franceză dar Edith nu ar fi putut niciodată să fie o Maria Tănase franceză, niciodată. Nu știu occidentalii că există Maria Tănase, ce valoare imensă e, iar noi facem prea puțin pentru a o promova. Ar merita, pentru că este unică prin tot ce a făcut”, a mai spus Olaru.

Volumul spune povestea Mariei Tănase pe baza a sute de volume de arhivă din arhivele Siguranței, Securității. Serviciile secrete au dorit racolarea ei dar nu au reușit direct, atât serviciile românești cât și cele naziste sau aliate.

Viața Mariei Tănase s-a scris între muzică, mondenități, viața politică a României în perioade tulburi.

Citiți și o cronică de întâmpinare a cărții AICI

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.