3 ianuarie 2021

Mari scriitori fără… facultate: Preda, Caragiale, Geo Bogza

By In Clio

Criticul literar bucureștean Paul Cernat este autorul unor postări de istorie literară care publică informație interesantă și inedită despre mari scriitori români, dintre cele mai interesante și inedite.

Ultima postare de pe facebook se referă la studiile universitare sau absența lor în cazul unor mari literați dinainte de anii 60.

Știați că Marin Preda, Ion Luca Caragiale sau Geo Bogza nu au avut…studii universitare!

”Cam de pe vremea cenaclurilor literare din anii 80, a prins să se răspîndească la noi o prejudecată explicabilă în contextul epocii (toate prejudecățile-s valabile în anume contexte și invalide în afara lor): ca să fii scriitor „profesionist”, musai să ai diplomă de specialitate, altfel de califici doar la mișcările de amatori.
Despre anii 50 încă mai circulă niște clișee antiproletare de genul: „era o vreme cînd poetul-cizmar Neculuță era considerat mare poet… cînd dentistul Ion Vitner și inginerul constructor Crohmălniceanu dădeau lecții de literatură…” Dar, ups!, și avangardistul Ștefan Roll era lăptar, și n-avea nici liceul. Iar Vitner era, orice s-ar spune, tobă de literatura pe care-o înfiera; după 1965 a scris (între altele) o carte foarte bună despre Ivasiuc. Cît despre „inginerul” Croh, dacă măcar unii dintre detractorii lui ar fi fost la fel de competenți în materie de literatură… ehei…
 

Ioan Luca Caragiale

 
De fapt, cazurile de scriitori buni fără patalama de „ștudii superioare”, de la noi și de pretutindeni, sînt fără număr, fără număr. Sadoveanu nici n-a terminat Dreptul. Vagabondul Istrati, doar „universitățile” lui Gorki. Nici autodidactul de Marin Preda, care s-a pus în pielea de filosof a lui Petrini, n-are facultate deloc! Nici Geo Bogza, care a rămas doar cu liceul de marină! Nici Radu Aldulescu. Nici Ștefan Agopian nu stă prea grozav: a început Facultatea de Chimie și n-a terminat-o. Aoleu, dar și Caragiale are doar școala primară și școala vieții, plus cît a furat meserie de la unchii săi, cînd era copil de trupă teatrală. Păi, treabă-i asta?
Dar, cum strivitoarea majoritate a scriitorilor noștri de pînă-n anii 60 nu erau absolvenți de filologicale, i-or fi ajutat în arta scrisului facultățile de Drept și alte alea pe care le-au absolvit?
Pe logica mai sus-pomenită, nu s-ar mai fi spus despre Școala de literatură „M. Eminescu”, fabrica de „ingineri ai sufletului omenesc” din stalinism, că a scos tot atîți scriitori cîti au intrat acolo. Iar cursurile de creative writing de după 1990 ar fi trebuit să fie un fel de Silicon Valley al prozei hi tech. Cît despre facultăți („asta devine după facultăți”, vorba lui Victor Bălosu), azi și Becali are două facultăți particulare „absolvite”. Și-i… scriitor carceral…
Nu-i vorbă, toate școlile-s utile, inclusiv ale vieții, sînt utile, dar nu-s suficiente pentru trebușoara asta. Ceea ce-i nițeluș cam frustrant.”, a scris Cernat pe contul său personal.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!