1 august 2018

Mareșalul polonez Józef Piłsudski, omagiat într-o expoziție la Biblioteca “O. Goga”

By In Vizual

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” invită publicul interesat, în perioada 1-31 august 2018, să treacă pragul instituției pentru a admira lucrările expuse în cadrul expoziției „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”.

Expoziția, pregătită în limba română din inițiativa Institutului Polonez din București, va fi prezentă la parterul Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, Calea Dorobanților nr. 104, de luni până vineri, între orele 08.00-20.00.

 

                                

 

În istoria Poloniei secolului al XX-lea nu există o personalitate mai importantă decât mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935). Renumitul comandant a devenit simbolul redobândirii independenței Poloniei în anul 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, de împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat  să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei. De asemenea, Piłsudski a avut un rol decisiv asupra configurației Poloniei după Primul Război Mondial.

Bucurându-se de o deosebită apreciere pe plan internațional, conducătorul s-a aflat în fruntea statului polonez renăscut, a înființat armata și a creat bazele democratice ale acestuia (de exemplu, în noiembrie 1918 a recunoscut femeilor dreptul la vot). Ulterior a guvernat cu o mână de fier, trezind nu o dată controverse, dar și admirație – chiar și printre adversarii săi.

Józef Piłsudski a fost prieten al familiei regale a României, s-a aflat în România în lungi vacanțe, iar de patru ori în cadrul unor vizite oficiale (1922, 1928, 1931, 1932). De asemenea, a avut merite deosebite pentru întregul continent – în anul 1920, câștigând Bătălia pentru Varșovia, cunoscută în Polonia ca „Miracolul de pe Vistula”, și-a apărat propria țară, dar a apărat și Europa în fața bolșevicilor – timp de câteva decenii.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.