6 octombrie 2018

MAREA LECTURĂ. Iubitori ai cărții luptă ca orașul Cluj să intre în Cartea Recordurilor

By In Carte

UPDATE 3.855 de participanți la Marea Lectură, o tentativă oficială de intrare în GUINNESS WORLD RECORDS la secțiunea „Most people in a reading relay” organizată de FICT 2018, anunță organizatorii.

Cifra oficială, care va valida noul record mondial sau nu va fi cunoscută după miezul nopții, doar după omologare. Este nevoie de 3072 de participanți omologați oficial de adjudecătorul de la Cartea Recordurilor, aflat la Cluj, ca noul record mondial să aparțină Clujului. Vechiul record, aflat în vigoare și deținut de India este de 3071.

3.855 de oameni au citit azi din Eminescu în Piața Unirii din Cluj-Napoca timp de 11 ore încontinuu. 

Diferența între cifra finală anunțată de organizatori (3855) și cea pe care o va omologa World Book of Records este dată de persoanele care s-au înscris pentru a citi, dar nu s-au mai prezentat, aceste persoane fiind suplinite de voluntari FICT, pentru a nu se intrerupe „lantul” de cititori.

FOTO Clujulcultural.ro

Vom reveni.


O mulțime de cititori participă astăzi în, Piața Unirii, la evenimentul intitulat Marea Lectură, din cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT), tentativă  de a intra în Cartea Recordurilor.

Încercarea de a intra în Cartea Recordurilor e una ambițioasă. Concret, cât mai mulți cititori trebuie să citească din aceeași carte. Mai exact, 3072, cu atâția Clujul intră în Cartea Recordurilor. Recordul aparține acum Indiei, cu 3071 de cititori, și a fost stabilit în 2015.

“Vrem să îl doborâm” a spus astăzi Gabriel Bota, organizator FICT.

La ora 10.00 s-a dat startul iar Piata Unirii a fost plină ochi cu cititori.

foto Clujulcultural.ro

De atunci se stă la coadă pentru a se citi din cartea Eminescu, Poezii Alese, tipărită în 10.000 de exemplare și oferită gratuit cititorilor.

Foto clujulcultural.ro

Vremea a ținut cu participanții, care se bucură de o zi minunată de toamnă la Cluj,

Ceremonia a fost deschisă de ministrul culturii,  George Ivașcu, sociologul Vasile Dâncu și primarul Emil Boc, alte oficialități, care au citit din Eminescu.

Ministrul Culturii, George Ivașcu (la microfon) și sociologul Vasile Dâncu. Foto FICT

Ivașcu: Felicitări FICT, la mulți ani România!

Discursurile oficialitățile au fost scurte, la obiect. Ministrul Culturii i-a felicitat pe organizatori:
 

Regulament de participare:

Toți participanții trebuie să citească din aceeași carte.
Participanții trebuie să stea în rând sau într-o formație care facilitează citirea materialului de o manieră fluentă și coerentă.
Prima persoană trebuie să citească fragmentul unu, a doua persoană din rând, al doilea, și așa mai departe.
Pauzele între cititori nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde. Orice pauză mai mare de 10 secunde înseamnă că încercarea s-a terminat în acel moment.
Toți participanții trebuie să știe ce fragment citesc înainte de începerea încercării. Fragmentul este indicat de către organizatori.
Fiecare persoană trebuie să citească numai un fragment.
Dacă o persoană citește fragmentul greșit, atunci numărul care îi corespunde va fi eliminat din totalul final.
Toți participanții s-au întâlnit în Piața Unirii la ora 10.00, când fiecare a primit cartea cadou și câte o brățară cu un număr care indică ordinea în care urmează să citească. Se vor forma grupuri de câte 50 de persoane organizate de către echipa FICT.
Toți participanții vor fi numărați de către adjudecătorul GUINNESS WORLD RECORDS, precum și de către o firmă de audit independentă.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.