2 iunie 2018

Marea actrița Fanny Ardant, la Cluj: Sunt recunoscătoare României

By In A 7-a

O sală arhiplină a asistat ieri la Cinema Victoria, la proiecția filmului Cenușă și sânge, regizat de Fanny Ardant, renumita actrița și regizoare, marea vedetă a TIFF 2018. In film joacă doi mari  actori români, acum dispăruți, Olga Tudorache și Ion Besoiu dar și actrița Ronit Elkabetz. E o dramă de familie nu foarte reușită, care s-a turnat în 2008 în România și a avut premiera la Cannes, 2009.

După proiecție, Fanny Ardant a fost invitată de președintele TIFF, Tudor Giurgiu pe scena cinematografului pentru o discuție cu filmul. Actrița Fanny Ardant va primi astăzi premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere TIFF, 20.45.

Fanny Ardant (in mijloc), ieri seară, la Cinema Victoria Foto Clujulcultural.ro

“Sunt foarte recunoscătoare României, aici am filmat primul meu film pe care l-am regizat. Mă simt apropiată de România, știu că e o țară francofonă, în care mulți vorbesc franceză. Sunt încântată să revin în România, îmi aduc aminte de mari actori români care au jucat în filmele mele, personalități ca Olga Tudorache, cu care am discutat foarte mult. Mă simt apropiată și de Est. Mulțumesc pentru invitația de a veni în România”, a spus Fanny Ardant.

Tudor Giurgiu și Oana Giurgiu au povestit despre turneul din 2008 al actriței prin România, când ea a căutat locuri pentru filmarea filmului Cenușă și sânge.

Ea şi-a amintit că a mai fost în România când a lucrat la “Callas Forever”, de Franco Zeffirelli, dar a cunoscut cu adevărat “frumuseţea ţării, frumuseţea Transilvaniei, a vieţii la ţară”, când s-a întors ca regizor. Referitor la munca de regizor Ardant a spus: “Sunt actriţă de teatru şi de cinema şi, deseori, când joc teatru profit de amiezele mele de ‘dolce far niente’ pentru a scrie. Am scris multe poveşti pe care mulţi nu le-au vrut, până când cineva a vrut o poveste scrisă de mine”.

Actrița a fost foarte relaxată și volubilă.

“Iși aduce aminte tot, toate bucuriile și locurile și momentele de lucru de la casting, provocările,  care fac parte din spectacolul filmului”, a spus Tudor Giurgiu.

Vă oferim o filmare de ieri seară cu discuția la care a participat Fanny Ardant:

Organizatorii TIFF i-au dedicat un medalion de autor intitulat Close -up Fanny Ardant, care a inclus două interpretări de excepție din cele peste 100 de roluri făcute în cinema și două dintre filmele pe care le-a regizat pînă-n prezent. Actrița va fi prezentă la Cluj la unele din proiecții și la Gala Finală.

Fanny Ardant a început să joace în filme din 1976 și este câștigătoarea unui premiu Cesarîn 1997. Ea a fost remarcată de regizorul Francois Truffaut care a distribuit-o în mai multe pelicule de succes care au impus-o pe plan mondial.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.