6 decembrie 2013

“Manifest pentru România”, primul proiect de folclor fotografic şi concert Bogdan Vaida la Cluj

By In Actualitate, Vizual

Evenimentul „Manifest pentru România”, un proiect care are ca scop promovarea unor valori pozitive ale țării, revine în 19 decembrie la Cluj-Napoca, după succesul pe care l-a avut în primăvară la Photo Romania Festival. Manifestarea constă într-un recital de pian, susținut de pianistul clujean Bogdan Vaida, iar în pauza acesteia va fi vernisată expoziția „România în Culori” – primul proiect de folclor fotografic din țară. Evenimentul va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului), între 19:00 – 21:00. Prețul unui bilet este de 20 de lei și poate fi achiziționat în avans de la casa de bilete a Casei de Cultură a Studenților sau în ziua evenimentului, de la fața locului.

Conceptul muzical se învârte în jurul marelui compozitor român George Enescu, interpretarea conținând lucrări ale acestuia, dar și ale lui Johannes Brahms, unul din mentorii lui Enescu. De asemenea, în concert vor putea fi auzite lucrări de Franz Schubert, care prin compozițiile sale, îi este înrudit românului la nivel muzical.

Expoziția „România în culori” este un proiect de folclor fotografic al Photo Romania Festival. Conține cele mai impresionante fotografii de peisaj din țară, iar câteva dintre acestea vor fi prezentate în pauza concertului. Evenimentul face parte dintr-un turneu național.

Anul viitor, proiectul va ajunge peste hotare, unde își propune să promoveze România vizual și muzical. El face parte din Photo Romania Festival, cel mai mare eveniment dedicat fotografiei din Europa de Est. Detalii despre fiecare eveniment în parte: https://www.facebook.com/PhotoRomaniaFestival/events

„Prin acest proiect ne propunem să răspundem propriilor frustrări, deseori întâlnite și la alții. O facem prin muzică și fotografie, întrucât la acestea ne pricepem. O facem pentru noi, dar și pentru toți cei care vor să ne asculte. Sperăm ca la finalul turneului, să ne reîndrăgostim de originile noastre și să  îi stimulăm și pe alții să facă la fel.”  – Alin Vaida, managerul turneului și reprezentant Photo Romania Festival.

Bogdan Vaida este un pianist clujean, stabilit de 11 ani în Freiburg, Germania. Fiind considerat unul din cei mai promițători studenți ai Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, Bogdan a câștigat o bursă la „Musikhochscule” din Freiburg, iar mai apoi și-a câștigat locul definitiv acolo. În ultimii ani, el a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa. Faptul că el este plecat de mulți ani, în face promotorul perfect al mesajului transmis de organizatori. De altfel, el este co-producător al acestui eveniment.

„Mereu ne-am dorit să colaborăm. Avem o relație foarte apropiată și credem că împreună, avem ceva de spus. Chiar și profesional, destinul a făcut să ne completăm”, declară Bogdan și Alin.

Manifest pentru România” va fi prezentat la nivel național în anul 2013, iar în 2014, organizatorii își propun să-l ducă peste hotare.

Turneul este sponsorizat de BRD – Groupe Societe Generale și de Qual Media.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.