Ștefan Teișanu candidează pentru un loc în Consiliul Economic și Social (CES) al României, ca reprezentant al sectorului cultural și al societății civile.

El este propus în acest rol de către Asociația Fapte, fiind sprijinit de numeroase organizații membre ale Centrului Cultural Clujean, precum și de alte organizații culturale, civice și de tineret din România.

Consiliul Economic și Social este organismul constituțional prin care Guvernul și Parlamentul se consultă cu specialiști din patronate, sindicate și din societatea civilă. Cei 45 de membri CES, câte 15 pentru fiecare sector, sunt desemnați de Primul Ministru. Societatea civilă își poate alege singură reprezentanții în CES, prin vot exercitat de către ONG-uri.

Ștefan Teișanu, 32 de ani, este manager cultural interesat de dezvoltarea orașelor, co-fondator al organizațiilor culturale Centrul Cultural ClujeanFapte și Nord.

Activ în domeniul ONG din anul 2000, antreprenor cu experiență în educație, cultură și dezvoltarea comunităților, Ștefan s-a specializat în procese participative, acțiune colectivă și politici de dezvoltare urbană.

Între inițiativele în care a fost sau este implicat se numără, pe lângă organizațiile pe care le-a dezvoltat, rețeaua de orașe europene Culture Next, diverse grupuri de lucru pentru politici culturale la nivel local, național și european, festivaluri de regenerare comunitară și strategii culturale și de dezvoltare locală la nivel local, regional și național.

Crezul său este că oamenii pot fi ceea ce vor să fie.

Îl puteți susține înregistrându-vă ONG-ul pe platforma www.votong.ro până cel târziu joi, 19 noiembrie, și apoi votând în perioada 22-23 noiembrie.

Ștefan Teișanu candidează pentru că:
🔵 Sectorul cultural nu este acum suficient reprezentat în CES;
🔵 La nivel național e nevoie de politici publice funcționale și actuale pentru cultura înțeleasă ca dezvoltare durabilă, precum și de mecanisme participative mai puternice;
🔵 Până acum Consiliul Economic și Social, deși are pârghii puternice în relație cu Guvernul și Parlamentul, nu și-a îndeplinit pe măsură rolul. E nevoie de un CES mai vizibil, mai transparent și mai proactiv;
🔵 Societatea civilă are acum o mare oportunitate pentru a reforma CES-ul, prin alegerea a 15 reprezentanți puternici în acest mandat în care va deține și președinția Consiliului;
🔵 Este sprijin de către organizații culturale, de tineret și de dezvoltare durabilă din Cluj, București, Timișoara și Iași.

În CES își propune să aducă trei tipuri de contribuții:

🔵 O perspectivă informată, la zi și în acord cu politicile publice europene și internaționale în domeniul culturii. Avizarea ca atare a propunerilor de politici publice care vin către CES și asumarea responsabilității CES de a propune politici publice noi și necesare în domeniu, pentru a asigura condiții bune – legale, financiare, fiscale și de protecție socială – pentru oamenii și organizațiile din sector, pentru a permite și încuraja investițiile în cultură și parteneriatul dintre cultură și alte sectoare;
🔵 Îmbunătățirea mecanismelor, inclusiv legale, care permit și încurajează participarea cetățenilor, a societății civile, a mediului academic, a sectorului cultural și a sectorului de afaceri în propunerea și luarea deciziilor de politici publice;
🔵 Crearea de cadre de consultare cu actori cheie din societatea civilă și nu numai, cu privire la propunerile de politici publice de interes general care ajung în atenția CES sau pe care le propune CES în mod proactiv.

Orice ONG din România se poate implica în procesul de alegere a celor 15 reprezentanți ai societății civile din următorul mandat al Consiliului Economic și Social.

Înscrierile organizațiilor electoare se pot face până cel târziu joi, 19 noiembrie, pe platforma www.votong.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.