Notele imprevizibile și profunde de jazz și tango suprapuse peste ritmurile de milonga, salsa sau chacarera. O muzică ce crește adrenalina și induce o stare de bine oricărui ascultător. Emoție și dezinvoltură specifice spiritelor libere din Brazilia de sud. Toate, într-un singur concert, susținut pentru prima dată în România de maestul acordeonului Renato Borghetti. În 17 mai, cu începere de la ora 19.00, superstarul din Rio Grande do Sul va urca pe scena Operei Maghiare de Stat pentru un spectacol ce va prefața ediția din acest an a Transilvania Jazz Festival (TJF).

După spectacolele de anul trecut din SUA, Venezuela, Cehia și România, carismaticul gaúcho și muzicienii săi revin în Europa, de data aceasta la Cluj, cu un concert memorabil, în care vor combina ritmurile tradiționale cu elemente de jazz, tango și muzică de cameră.

Biletele pentru acest eveniment au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate, la prețuri ce variază între 40 și 79 de lei, de la casieria Operei Maghiare de Stat și de la birourile Diesel Events (P-ţa Unirii 10).

„Un spectacol oferit de Renato Borghetti și instrumentiștii săi este întotdeauna un festin muzical, motiv pentru care l-am invitat la Cluj. Cu acest concert, vrem să le deschidem clujenilor apetitul pentru muzica bună de care vor avea parte la cea de a opta ediție a Transilvania Jazz Festival și să încurajăm tinerii să participe la masterclass-urile susținute de marii muzicieni ai lumii. Evenimentele pe care le pregătim pentru festival au și rolul de a promova Clujul în Europa, astfel încât ecourile proiectului TJF să contribuie decisiv la desemnarea orașului drept Capitală Culturală Europeană în 2021”, a spus Simona Hodoș, directorul Transilvania Jazz Festival.

Renato Borghetti - foto1

Cu o carieră artistică de aproape 30 de ani, Renato Borghetti este poate cel mai proeminent muzician al Braziliei, care a cucerit cele mai importante scene ale lumii. Considerat un maestru al acordeonului, Borghetti amestecă într-un mod impecabil diferite genuri muzicale, le reinventează și modernizează. Talentul și stilul său i-au adus recunoaşterea unor artişti de calibru, precum Stephane Grapelli, Ron Carter şi Hermeto Pascoal, cu care a împărţit scena cu mai multe ocazii, dar şi un Latin Grammy pentru albumul Gaita Ponto Com în 2005. Ultimul său disc, Andanças, are la bază concertul live susţinut la Bruxelles în 2009, fiind un rezumat al ultimilor zece ani de turnee europene, timp în care şi-a studiat în profunzime propriile rădăcini şi a descoperit noi mijloace de exprimare muzicală.

 

Înfiinţat în decembrie 2006, Transilvania Jazz Festival (TJF) este un prestigios eveniment ce reuneşte, de opt ani, uneori timp de cinci zile şi nopţi, în săli de concerte, cluburi, pieţe publice şi săli de curs, cei mai importanţi muzicieni de jazz ai momentului din ţară şi străinătate. Alături de muzicieni renumiţi la nivel internaţional, concertează artişti mai puţin cunoscuţi cu o voce şi un talent aparte, pentru care festivalul reprezintă o adevărată rampă de lansare. TJF implementează programe speciale dedicate elevilor, studenţilor şi tinerilor muzicieni, precum seria de masterclass-uri şi workshop-uri, care asigură o puternică identitate educaţională, în consonanţă cu cele mai importante evenimente de jazz din Europa şi America.

“TRANSILVANIA JAZZ FESTIVAL s-a afirmat şi doreşte să rămână în continuare o matrice a jazz-ului universal, în care să se nască proiecte cu bătaie lungă, în cadrul cărora muzicienii de jazz să se simtă pe deplin valorizaţi şi nu doar folosiţi în cadrul unei industrii care produce evenimente comerciale şi atât”, încheie Simona Hodoş, fondatoarea TJF.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.