20 ianuarie 2016

“Madama Butterfly” de Puccini, spectacol la Opera Maghiară

By In Operă, Spectacol
Melomanii sunt invitaţi joi, 21 ianuarie, de la ora 18.30, să o reîntâlnească pe „Madama Butterfly”, operă celebră de Giacomo Puccini.

Simbol al iubirii sacrificate de indiferență și egoism, „Madama Butterfly” de Puccini – ce aduce în atenție emoționanta poveste de dragoste dintre gheișa Cio-Cio-San și americanul pe nume Pinkerton – a fost inspirată de povestirea „Madame Butterfly”, a americanului John Luther Long, precum și de romanul cvasi-autobiografic al francezului Pierre Loti, „Madame Chrysanthème”. Înainte de a ajunge, însă, să cunoască cele două surse amintite, Puccini a văzut, la Londra, în 1900, piesa de teatru adaptată de David Belasco după povestirea lui Long. Puternic impresionat, compozitorul avea să se întoarcă în Italia și să înceapă documentația pe această temă – copiază și studiază melodii din publicații ce conțineau transcrieri de cântece japoneze -, intenția lui fiind aceea de a surprinde cât mai bine trăsăturile culturii japoneze dar și de a caracteriza, din punct de vedere muzical, protagoniștii operei. Momentul nunții dintre Pinkerton și Cio-Cio-San este acompaniat de imnul japonez „Kimi ga yo”, iar specialiști în cultura japoneză, precum Kimiyo Powils-Okano, recunosc în opera lui Puccini cel puțin alte 10 melodii din muzica japoneză.

Amestec de realitate și ficțiune, „Madama Butterfly” – pentru care Puccini a scris nu mai puțin de cinci variante, dintre care prima în 1904, iar ultima în 1907 – a devenit în timp nu doar una dintre cele mai triste povești de dragoste din lume, ci și un mit arhetipal al legăturii dintre Orient și Occident.

Reprezentația de joi, 21 ianuarie, va aduce pe scena clujeană un spectacol tumultos aflat sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó, care îi va reuni pe scenă pe artiștii: Carmen Gurban (Madama Butterfly), AdorjánPataki (B.F. Pinkerton), Sándor Balla (Sharpless), Mária Molnár (Suzuki), Éva Jordán (Kate), RóbertVass Laczkó (Goro), Levente Szabó (Yamadori), János Szilágyi (Bonzo), Ferenc Kovács, János Ádám, Milán Székely. Regia artistică este semnată de Vincent Liotta.

Bileele se pot găsi luni-vineri: 13.00 – 19.00,  0754-050150, 0371-395790. Sâmbătă și duminică nu funcționează serviciul telefonic, iar caseria se va deschide numai în cazul dacă va avea loc și spectacol.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.