4 iulie 2020

Lupescu, Polirom: ”Piața editorială arată ca un bolnav care necesită urgent terapie intensivă”

By In Carte

Silviu Lupescu, director general Editura Polirom, consideră, într-un inerviu că pierderile acumulate de edituri în pandemie nu vor putea fi recuperate anul acesta, cu atât mai mult cu cât economia în ansamblu va avea de suferit, informează revista Forbes.

Forbes: Cum arată piața editorială din România după două luni de pandemie?

Silviu Lupescu: Arată, ca să folosesc un termen des utilizat în aceste luni, ca un bolnav care necesită urgent terapie intensivă. Abia dacă mai respiră. Mai păstrează cam 30% din capacitățile vitale.

 

Forbes: Care a fost impactul acestei crize asupra editurii dvs.?

Silviu Lupescu:  În aprilie, cifra de afaceri a scăzut cu 45%, vânzările fiind aproape în totalitate on-line, astfel că problema lichidităților financiare a devenit esențială. Noi am luat decizia să ne continuăm activitatea, chiar dacă la un nivel mai redus și cu muncă la domiciliu pentru sectoarele unde era posibilă.

Numărul de titluri s-a micșorat însă și, într-o oarecare măsură, tirajele au fost și ele mai „prudente”. Au fost unele titluri pentru care, odată ajunse în faza de „Bun de tipar”, s-a amânat publicarea cu circa o lună –  de pildă cele care ar fi trebuit lansate la Bookfest 2020.

Cei mai afectați au fost scriitorii români, pentru că mai toate canalele de promovare tradiționale (turnee de lansări, ședințe de autografe, saloane de carte etc.) au devenit indisponibile. Practic, întregul program editorial a trebuit reeșalonat.

Mai multe AICI

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.