28 octombrie 2017

Luminația aduce un nou concert de operă Ave Maria

De trei ani are loc acest eveniment frumos

By In Actualitate, Spectacol

Scena Urbană anunță concertul de operă ”Ave Maria”, în 1 noiembrie, ora 18.00, de Luminație,  în Cimitirul Central – Házsongárd.

Scena Urbană este un grup multidisciplinar în cadrul Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania (OART), coordonat de arhitectul Daniela Maier, vicepreşedinte OART, care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane şi redarea acestora comunităţii. Aceasta foloseşte arta, activităţile sportive, ateliere şi intervenţii de landart pentru exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului.

Concertul de operă este organizat pentru al treilea an consecutiv de Scena Urbană, de orchestra și corul ”Opera Group Project”, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și în regia Inei Hudea. Opera Group Project este o inițiativă privată a instrumentistului Alexandru Mânzat, angajat al Operei Române Cluj-Napoca.

Vor fi aproape 2 ore de interpretări  din Verdi, Mozart, Schubert, Anton Pann, Bach, reunite sub genericul-umbrela ”Ave Maria”.

Program 

AVE MARIA – Concert

Tatăl nostru – Alexandru Mânzat
Mozart Requiem: Lacrimosa, Ave Verum Corpus
Ave Maria Bach/Gounod –  Alexandra Hordoan

Agnus Dei -A.Ramirez – Tudor Bărbos

Ave Maria – Franz Schubert – Sara Mihali

Rugăciune – Alexandra Hordoan
Puccini – Intermezzo
A. Ramirez – Missa Criolla: Kyrie – Alexandru Mânzat
Johann Sebastian Bach – Aria

Balerini: Sebastian Vlad, Ianc Florin, Ripa Alin, Hosu Sergiu
Costume: Vlad Bulgar

 

Tot sub același nume se desfășoară sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 12.00, un tur ghidat al cimitirului intitulat “Explicarea gestului arhitectural prin semn funerar”.

Turul va fi condus de șef lucrări dr. arh. Dan-Ionuţ Julean, din cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism Cluj, pe baza hărții inedite realizate de arhitecți, o hartă a personalităților din diverse domenii (scriitori, artiști, oameni de știință, politicieni, sportiv) care odihnesc în acest loc.

 Avem același laitmotiv ca și anul trecut: Ave Maria. Pentru că i-a impresionat pe toți cei prezenți în Cimitirul Central de Luminație, pentru că au venit ei către noi să ne întrebe când mai organizăm ”exact la fel”. Pentru că emoția transmisă s-a amplificat de la un an la altul, de la Requiem, primul eveniment desfășurat de Scena Urbană în Házsongárd, în 2015, la Ave Maria de anul trecut. Este un alt fel de a descoperi un loc încărcat de povești, într-o zi dedicate până la urmă acestor povești și comunității din care ele provin, Luminația, sau Ziua Morților. Începem să intrăm în atmosferă în weekendul dinainte, prin parcurgerea ineditului tur ghidat, și culminăm cu emoția în stare pură din seara de 1 noiembrie: arii din opere angelice cântate în solemnitatea misterioasă a acestui loc, cimitirul”, spune arhitectul Daniela Maier.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.