Ludens Piano Trio on tour  

Actualitate

Ludens Piano Trio, unul dintre cele mai apreciate ansambluri camerale din România, va susține primul turneu național în perioada 7 – 11 mai 2017 în orașele Cluj Napoca, Sibiu, București și Râmnicu Vâlcea.

Invitatul special al acestui turneu este violistul Theodor Andreescu, fondatorul programului cultural Rute Muzicale.

 Programul concertelor va cuprinde lucrările compozitorilor: Josef Suk Elegie op. 23 pentru trio cu pian, Josef Suk – Cvartet cu pian, op. 1 în la minor și Gaspar Cassadó – Trio în do major.

Repertoriul ales propune două lucrări ale compozitorului ceh Joseph Suk (1874-1935), un muzician care a fost remarcat de Johannes Brahms și care s-a dezvoltat sub atenta îndrumare a lui Antonin Dvořák. Cvartetul cu pian, op. 1 (1891) este lucrarea cu care Josef Suk a obținut diploma de absolvire a conservatorului din Praga, iar lucrarea Elegie op. 2 (1902) a fost compusă în perioada în care a apărut pe lume fiul său, a cărui mamă a fost Otilie Dvořák. Cea de-a treia lucrare din program este compusă de Gaspar Cassadó (1897-1966), un violonist și compozitor spaniol a cărui pasiune pentru muzica tradițională catalană a servit drept sursă de inspirație pentru creația sa. A studiat alături de Maurice Ravel și Manuel de Falla, iar violoncelistul Pablo Casals a avut o însemnată contribuție în dezvoltarea tânărului muzician pe parcursul studiilor la Paris. Trio-ul în do major este finalizat în anul 1929 și este o lucrare compusă din afecțiune pentru pianista Giulietta von Mendelssohn alături de care a susținut numeroase concerte.

Concertele vor avea loc în următoarele zile:

Duminică, 7 mai  – Sala Studio a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, ora 19.00

Luni, 8 mai – Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA din Sibu, ora 19.00

Miercuri ,10 mai – Palatul Șuțu din București, ora 19.00

Joi, 11 mai – Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, ora 19.00

Intrarea liberă 

Acest turneu este organizat prin programul cultural Rute Muzicale. Programul a fost inițiat în anul 2017 și are ca scop promovarea muzicii de cameră, fiind dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România. Rute Muzicale propune o serie de concerte care se desfășoară în spații neconvenționale ale capitalei.

***

Ludens Piano Trio a fost fondat în anul 2015 de trei tineri muzicieni: Ella Bokor – violoncel, Rafael Butaru – vioară și Iulian Ochescu – pian, care abordează muzica cu un suflu proaspăt și pe care îi unește dorința de a atinge un înalt nivel de performanță și profesionalism. Dezvoltarea lor ca indivizi în arta interpretării definește calitatea trio-ului, mai mult, experiența lor în această formulă fiind confirmată în concertele camerale susținute în cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo edițiile X și XI, Ateneul Român, International Chamber Music Festival Plovdiv 2016, Filarmonica Banatul din Timișoara, Magna Curia Festival și Universitatea Națională de Muzică din București. Activitatea artistică a grupului cameral include apariții în emisiunile Round Table București – EnjoyTV și Muzică 100% – Radio România Internațional. În luna octombrie a anului 2015 Ludens Piano Trio a obținut premiul al II-lea la Plovdiv International Chamber Music Competition.

Violoncelista Ella Bokor este membră a ansamblurilor camerale Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio, 4Cellos și Violoncellissimo. A studiat și colaborat cu muzicieni precum: Alexander Bouzlov, Diana Ketler, Adrian Mantu, Alissa Margulis, Cristian Naș, Marie Luise Neunecker și Răzvan Popovici. Este invitată în festivaluri precum: isaFestival, Festivalul SoNoRo, SoNoRo Conac, International Chamber Music Festival Plovdiv, ICon Arts, Festivalul Simn și Meridian. În anul 2016 a lansat primul CD intitulat Tales of Duo Cello Jaya și a susținut Turneul Național Tales, The Three Cellists Irish Tour și Duo Cello Jaya Vietnam Tour.

Rafael Butaru este concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, fiind o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale. În calitate de solist și ca invitat al Festivalului SoNoRo, a susținut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, David Cohen, Srdjan Vukasinovic și mulți alții. Este membru al ansamblului ArgEnTango și este invitat ca mentor în cadrul programului naţional Tinere Talente aflat sub patronajul Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.

Pianistul Iulian Ochescu este câștigător a peste douăzeci de premii la concursuri naționale și internaționale, dintre care se disting: Pro Piano-Romania International Competition, Vienna International Piano Competition – Panmusica Austria, San Sebastian City International Piano Competition, Suzana Szörenyi International Competition. Este invitat în festivaluri precum: Aurora Chamber Music Festival, isaFestival și SoNoRo. A concertat solist alături de Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu, iar în anul 2016 a fost numit acompaniator oficial al concursului internațional George Enescu și a susținut cursuri în universitățile de muzică din Vietnam.

Theodor Antoniu Andreescu este violist al Orchestrei Naționale Radio și membru fondator al Proiectului Cultural Rute Muzicale. Este membru al EUYO, membru al Orchestrei Române de Tineret, colaborator al Cameratei Regale Române şi colaborator al Orchestrei Aalborg Symphoniorkest din Danemarca. A participat la masterclass-uri şi festivaluri precum SoNoRo, RaDiRo, Young Euro Classic, Robecco Summer Night, Graffeneg, Bolzano Festival, Edinburgh International Festival, Stresa Festival, Ravello Festival, Chopin and his Europe și Festival Ljubljana.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *