Lucrare de Enescu compusă la 18 ani închide stagiunea Filarmonicii. Primele noutăți despre stagiunea 2017/2018 !

Operă Special

Conducerea Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca a prezentat astăzi ultimele noutăți privind încheierea stagiunii, cu concertul de vineri dar, prima oară în 10 ani, a prezentat și noutăți despre stagiunea 2017/2018 !

Directorul Filarmonicii, Marius Tabacu, a declarat că „a fost o stagiune normală, grea, cu câteva sincope, slavă domnului dvs nu le-ați sesizat. Ni s-a înbolnăvit o cântăreață, am avut emoții mari. Ea trebuia să cânte într-un concert două bucăți foarte diferite. Am înlocuit-o cu două cântărețe, nu am avut ce, face dar concertul s-a ținut”, a spus Tabacu.

L-a întărit Gabriel Bebeșelea, dirijorul permanent al Filarmonicii:

„E o premieră pentru noi să știm dinaite cu ceva timp ce se va cânta în stagiunea 2017/2018. Programul are o coerență, am stabilit liniile pe care mergem. Acum e prima mea încheiere de stagiune ca dirijor permanent la Filarmonică așa că m-am concentrat pe Enescu. Vineri, lucrarea de deschidere va fi o piesă de Enescu compusă la 18 ani, o lucrare care a fost pierdută. Nu s-a știut mult timp unde este, a revenit la muzeul Enescu nu se știe cum. Compozitorul Cornel Țăranu mi-a dat o copie a manuscrisului. Totul se cântă după copii la Filarmonici. Va fi o prima audiție după 1990 în România, apoi se va cânta pe unde voi dirija eu, la Viena, Belfast „, a spus Bebeșelea.

Iată ce va interpreta vineri Filarmonica, cu invitatul special Robert Levin pian sub bagheta lui Bebeșelea : 

George Enescu
„Pastorale-Fantasie”, p.a.
Yehudi Wyner
Concertul pentru pian „Chiavi in Mano”, p.a.
George Enescu
Simfonia nr. 1, op. 13

Conducerea Filarmonicii în conferință de presă: dirijorul Gabriel Bebeșelea, Marius Tabacu (negru) și Oana Andreica, secretar muzical (c) clujulcultural.ro

 

Declarații despre spre stagiunea 2017/2018:

– va fi o stagiune a câștigătorilor, a celor care au câștigat concursuri de profil.

 – Toamna muzicală clujeană va fi anunțată în septembrie.

– „vrem să facem programe mai lejere pentru public”, a spus Oana Andreica, secretar Muzical

Administrația Fondului Cultural Național  (AFCN) nu a mai finanțat Toamna Muzicală Clujeană 2017. E o premieră tristă. Nici Academia de Muzică nu a mai fost finațată.  E un fapt, suntem cu 75.000 lei mai săraci, ceea ce pentru noi constituie o sumă importantă. Dar atât  timp cât sunt pe scaunul ăsta și am colegii ăștia lângă mine, Toamna Muzicală va continua. Poate va fi mai scurtă dar de cel puțin aceeași calitate.

  • „în stagiune o să fie schimbată schema spectacolelor, uvertură, concert, simfonie dar nu va fi nimeni lăsat pe dinafara. Vrem să fim ca afară, unde muzica nouă, de calitate, nu e privită cu reținere. E o falie acum între compozitori și interpreți, tot mai mare, sunt mii de cauze, e o discuție profundă. Vrem ca această falie să se diminueze,  să nu mai existe”, a spus Gabriel Bebeșelea.

Proiectele sociale, în școli, penitenciare, la  TIFF, vor continua, deși nu peste tot calitatea sonorizării este cea de care are nevoie o filarmonică de talia noastră, a spus Marius Tabacu.

– deocamdată conducerea Filarmonicii nu știe mai multe despre un posibil viitor sediu, acel Centru Cultural Transilvania mult trâmbițat, decît s-a scris în media și a fost informată de către primărie. E pe SEAP licitația pentru recondiționarea clădirii l de pe Bvd 21 decembrie, vechea cazarmă, care e monument istoric militar. Apoi partea subterană, trei nivele  cu parcare, sala mai mică de concerte,  care e pe SEAP , va fi o investiție public privat.

Despre procese și salarii

Au fost pierdute toate procesele cu angajații pentru salarii. Între timp s-au mărit la salariile datorită deciziei guvernului Grindeanu. Filarmonica are 191 de angajați. 

„Atmosfera la Filarmonică este mai mult decât acceptabilă”, a susținut Marius Tabacu.

Vezi ce spune acesta pe subiectul proceselor cu angajații și a salariilor:


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *