Festivalul Internațional de Muzică și Artă Transilvania TiMAF a adus din nou în Cluj cel mai îndrăgit și de succes spectacol de dans irlandez din lume: Lord of the Dance.

Iubitorii de dans au venit aseară cu mic, cu mare la Sala Sporturilor “Horia Demian” pentru a vedea spectacolul și au încheiat seara cu aplauze frenetice și cu dorința de a-l revedea. Sala Sporturilor a fost plină, iar organizatorii susțin că biletele au fost sold out.

Coregrafia perfectă, alături de efectele de lumini, muzica antrenantă combinată cu solo-uri de soprană, fluier și viori, miscarile dansatorilor,  multitudinea de costume si culori, dar si  bucuria lor de a dansa și de a fi pe scenă în fața a mii de oameni i-au captivat pe toți cei prezenți în sală.

The Los Angeles Times a denumit spectacolul artistic de dans „Show time extravaganza”.

Povestea din spatele spectacolului

Spectacolul Lord of The Dance a fost creat de faimosul dansator de step Michael Flatley. El deține recordul mondial omologat de Guinness Book de cel mai rapid dansator, reușind performanța de 28 de bătăi pe secundă. Recordul a fost stabilit în anul 1989.

După 7 ani de la record, în 1996, Michael Flatley a organizat la teatrul din Dublin pentru prima oară spectacolul grandios care avea să devină unul dintre cele mai bine cotate spectacole din lume.

Spectacolul se bazează pe o poveste care este ilustrată prin dans, prin coregrafii inedite, prin personaje create cu ajutorul dansului, costumelor și cu limbajul trupului.

Aceasta poveste este de fapt o aventură și este o luptă între bine și rău, unde binele învinge, exact ca într-un basm.

Personajul negativ este „ Don Dorcha”, iar pesonajul pozitiv este insuși Lord of the Dance. Ei se duelează, se luptă prin dans și sunt acompaniați pe fundal muzical, sugerând o luptă ușor violentă.

Don Dorcha vrea să pună stăpânire pe Planeta Irlanda, îl răpune pentru câteva momente pe lordul dansului, aproape că reușește să îl învingă, dar Lord of The Dance se întoarce, îl învinge și rămâne cu domnița blondă.

Spectacolul este construit in 2 acte, cu o pauză de 20 de minute între ele, iar actul II este mai dinamic, povestea conturându-se mai clar. Pentru fiecare moment, dansatorii ies de pe scenă și revin îmbrăcați diferit, în funcție de derularea actului. Între scenele în care dansatorii se pregătesc pentru următoarea apariție, pe scenă se conturează momente solo muzicale de viori, soprană, fluier.

Actul I începe cu spiridușul colorat care are un solo de fluier, iar apoi zânele se trezesc și începe dansul. Primul act este reprezentat de scenele cu Plânsul celților, Visul celtic, Războinicii, Gyspy, Corzi de foc, Declanșarea războiului, Lorzii războiului, Zeița Erin, Lord of The Dance.

 Actul II: Spiritul în Noua Lume, Un joc periculos, Bucătăria Iadului, Nopți aprige, Bocetul, Siamsa, Ea s-a mișcat prin foc, Sărutul furat, Coșmarul, Duelul, Victoria și Planeta Irlanda.

Showul poate fi definit în câteva cuvinte cheie pot  descrie pe scurt conceptul: muzica irlandeză, step, sincron perfect, coregrafii impecabile, contrast roșu-negru, alb-negru, lupta dintre bine și rău, dansatorii zâmbitori, pantofii de dans, fluier, viori, bucurie, culoare.

Dansatorii au „furat” privirile tuturor, au ridicat oamenii în picioare și au stârnit  zeci de aplauze și urlete de bis.

La bis, dansatorii au revenit și au reluat ultimul dans, în timp ce spectatorii stăteau în picioare și aplaudau.

 

Din păcate, scena a fost amplasată prea jos și mișcările rapide ale picioarelor dansatorilor nu au putut fi vizionate perfect de persoanele care stăteau pe scaun. De asemenea, clujenii au sperat că îl vor vedea și pe creatorul spectacolului, Michael Flatley, dar acesta nu a apărut pe scenă.

 

Formația Lord of The Dance a demonstrat cum se face un spectacol fără cuvinte, fără prezentarea dansatorilor sau a conceptului Lord of the Dance, fără a saluta publicul cu cuvinte, ci doar din priviri, gesturi, muzică, limbajul corpului și dans. Un spectacol complex și superb!

 

Lord of the Dance 1

Lord of the Dance 10 Lord of the Dance 13

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.