Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei își deschide porțile cu un proiect mult așteptat: LIMES – Frontierele Imperiului Roman în România

În anul 2014, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a devenit una dintre cele trei (ulterior patru) instituții coordonatoare ale unui program de anvergură și de mare importanță pentru patrimoniul național. Este vorba despre Programul Național LIMES (2014-2023), un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniul cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României. 

Programul a fost instituit prin Ordinul MC nr. 2812/2014, modificat prin Ordinele MC nr. 2254/2016 și 2293/2016, și ultima dată prin Ordinele MC nr. 2544/2020, respectiv 2679/2020. Este finanțat anual de către Ministerul Culturii, prin intermediul celor trei, ulterior patru instituții coordonatoare:

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca – responsabil cu siturile din Banat, din Vestul, Nord-Vestul și Nordul Transilvaniei;

Muzeul Național de Istorie a României, București – responsabil cu siturile din Oltenia, Muntenia și Dobrogea;

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Sf. Gheorghe – responsabil cu siturile din Estul și Sud-Estul Transilvaniei;

Institutul Național al Patrimoniului, București – responsabil cu verificarea și depunerea documentației la UNESCO.

Pentru coordonarea și monitorizarea Programului a fost înființată și o Comisie Națională a Limesului, formată din 15 membri, dintre cei mai buni specialiști români în acest domeniu.

Felix Marcu, manager MNIT și președinte al Comisiei Naționale LIMES:

”Programul Național LIMES este un program multianual care are ca scop principal înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a celor mai importante și mai bine păstrate situri romane ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României. 

Până în acest moment, echipa proiectului a identificat peste 350 de situri arheologice care fac parte din ansamblul frontierelor romane de pe teritoriul României. Dintre acestea, cele selectate de la Dunăre și din Dobrogea vor fi înscrise alături de alte situri similare din Croația, Serbia și Bulgaria, în cadrul dosarului comun Limesul Dunărean. Siturile care au făcut parte din frontiera provinciei Dacia vor fi înscrise separat, sub forma dosarului Limesul Dacic.”

Acest efort vine să completeze seria sectoarelor de limes deja înscrise sau în curs de înscriere pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:

Zidul lui Hadrian (Marea Britanie) – 1987;

Limesul Germano-Raetic (Germania) – 2005;

Valul lui Antoninus Pius (Marea Britanie) – 2008;

Limesul Dunărean partea I (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria) – 2019 – în curs;

Limesul Germaniei Inferioare (Germania, Olanda) – 2020 – în curs.

 

Expoziția LIMES – 2020-2021

Vineri, 11 septembrie, de la ora 16.00, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei își va deschide porțile pentru publicul larg cu vernisarea expoziției LIMES.

Expoziția este una dintre inițiativele de popularizare a Programului Național LIMES, prin care s-a dorit atragerea atenției publicului asupra valorii universale excepționale a patrimoniului adăpostit de aceste situri arheologice și conștientizarea oportunității remarcabile de a avea, pe teritoriul țării noastre, o parte atât de însemnată a Patrimoniului Mondial.

Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere:

Muzeul Național al Unirii, Alba-Iulia (MNU)

Muzeul Național de Istorie a României, București (MNIR)

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeș (MJERG)

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța (MINAC)

Muzeului Civilizației Dacice și Romane, Deva (MCDR)

Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin (MRPF)

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați (MIGL)

Muzeul Municipal Mediaș (MMM)

Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș (MJM)

Muzeul Național al Banatului, Timișoara (MNB)

Muzeul de Istorie și Arheologie, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Tulcea (ICEM)

Muzeul de Istorie Turda (MIT)

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău (MJIAZ)

 

Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului. Autorii acestora sunt George Cupcea, Monica Gui, Felix Marcu, Florian Matei-Popescu, Denisa Murzea, Irina Nemeti, Sorin Nemeti, Ioniță Petiș, Viorica Rusu-Bolindeț, Anca Timofan, Marisa Tivadar, Ovidiu Țentea – realizare texte explicative;

Xénia Furu – concept expozițional

Sorin Tîrt, Lumi Nerțan (TD Studio, Cluj-Napoca) – design și concepție grafică;

Dana Bulzandesign și montaj;

Florin Runcantehnic;

Diana Bindeaconservator;

Curatorii expoziției: Monica Gui și Ioniță Petiș

 Felix Marcu, manager MNIT și președinte al Comisiei Naționale LIMES consideră că  ”Expoziția pe care o vernisăm, fără precedent în România, este una dintre inițiativele de popularizare a unora dintre siturile care vor face parte din listele UNESCO, prezentând, pe lângă informațiile științifice, și cele mai importante piese de patrimoniu descoperite în siturile romane din România, dar și o serie de propuneri de reconsituiri.”

Alături de expoziția LIMES, publicul va putea vizita la MNIT și expozițiile ”Cluj 1989, 21.12” și ”Incursiuni dacice în spațiul virtual”, ultima în versiune updatată.

Orarul de vizitare a expozițiillor este de marți până duminică, între 11 și 18. Biletele se achiziționează de la casieria MNIT, de la etajul 1. Vizitarea se va face cu respectarea măsurilor de distanțare socială, respectiv nu mai mult de 8 persoane pe expoziție în același timp. Grupurile organizate, care au nevoie de ghidaj, vor putea să viziteze expozițiile MNIT doar cu programare prealabilă, la adresa secretariat@mnit.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.