11 decembrie 2019

Legendele rămân legende. Lecție profundă de rock cu Deep Purple la BTArena

”Rapsodia română” de George Enescu, interpretată magistral de claviaturistul Airey

By In Cooltura

Vinul cu cât e mai vechi e mai bun, spun oenologii. Se potrivește de minune ”bunicilor” rock de la Deep Purple. Britanici demult intrați în istoria mondială a muzicii, alături de Black Sabbath și Led Zeppelin formând celebul trio de trupe care au pus bazele hard rockului și heavy metalului. Deep Purple a susținut un concert de povestit nepoților, ieri seară, la BTArena.

Nepoți care trebuie învățați ce înseamnă o legendă rock și muzica live, nu doar muzica electronică atît de prizată la Cluj.

Britanicii au concertat a doua oară la Cluj-Napoca, după showul în aer liber din 2013, de pe Cluj-Arena, unul mai puțin reușit. Cel puțin în comparație cu concertul de azi noapte, care a fost superb.

Concertul a fost organizat de compania Events din București, cea care a mai organizat la Cluj-Napoca concertele Eros Ramazzotti și Bryan Adams la BTArena.

S-a terminat berea

O deficiență mare organizatorică a fost faptul că berea s-a terminat de la …melodia a doua. Este nepermis la acest nivel, când se știe că la concertele de rock berea e baza.

Revenind la concert, să spunem că trupa canadiană MONSTER TRUCK, a cântat foarte bine, energic, dinamic, a fost o alegere inspirată pentru band de deschidere, de încălzire. Look de rockeri adevărați, forță, instrumentiști buni, au fost aplaudați la scenă deschisă.

Apoi a intrat legenda, la 21.00 fix.

A fost un Deep Purple în formă bună, iar dacă la partea instrumentală eu nu aveam emoții partea vocală, unde puteau apărea probleme, prestată de celebrul Ian Gillan, a fost de data asta peste așteptări.

La 74 de ani, când mulți alții își plimbă nepoții prin parcuri, Ian Gillan cântă cu poftă și vocea sa, chiar dacă nu la înălțimea unui Child in Time, hit foarte greu de interpretat de oricine, a fost bună.

Ian Paice la baterie, Steve Morse la chitară solo, Roger Glover la bass și Don Airey la claviaturi au dus muzica rock la perfecțiune ieri seară.

Circa 6-7000 de fani au fost vrăjiți de showul celor de la Deep Purple.

Jocuri de lumini neostentative, proiecție video inspirată și sincronizare perfectă între muzicienii acestei imense formații. Din trupa originală sunt Paice, Gillan și Glover dar cei doi, Steve Morse la chitară și Don Airey la claviaturi sunt muzicieni de mare calibru.

Morse a înnebunit sala cu solourile lui, a dialogat cu publicul iar Don Airey surprins BTArena când a interpetat Rapsodia română de George Enescu.

Surpriză totală, public în delir.

Purple au îmbinat piese noi, de pe ultimele albume, compoziții solide, cu hituri cum ar fi ”Highway star”, melodia explozivă cu care a debuta energic showul, ”Lazy”, „Hush”, „Smoke on the water„ sau ”Black Night”.

Concert de mare forță, unul din cele mai bune care au avut loc la Polivalentă.

Este doar al doilea concert rock din 2013 la Cluj, în sală, după cel susținut cu succes de americanul Joe Satriani.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.