7 noiembrie 2019

Lansare „Un an crescut la loc” (poeme) de Dan Breaz

By In Carte

Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea volumului „Un an crescut la loc” (poeme) de Dan Breaz (Colecția Debut. Carte recomandată de Cenaclul UBB, coordonat de Ion Mureșan).
Prezintă: Virgil Mihaiu, Ion Mureșan, Andrei Doboș, Vasile G. Dâncu.
Moderator: Irina Petraș.
Evenimentul va avea loc joi, 7 noiembrie 2019, ora 12.00, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.

Carte recomandată de Cenaclul UBB, coordonat de Ion Mureșan

Ilustraţia copertei: Diana Oţet, Deep Inside, tehnică mixtă, 2018

Numele ei este Ut Pictura Poesis. Dan Breaz debutează în poezie cu un stil pe deplin format. Unul dintre fermenții săi principali pare a fi dialogul cu artele contemporane, nu departe de experimentele poeților Școlii de la New York, marcanți pentru scena literară internațională în a doua jumătate a secolului trecut. Această relație modernă transpare și din felul cum poemul caută să se autonomizeze, să se purifice de elementul mimetic sau referențial. Impermeabilă la parafrază, rezistentă la traduceri în limbaj literal, poezia lui Dan Breaz găsește o nouă orientare magnetică a cuvintelor în spațiul alb al paginii, îndrumată de un instinct sigur al esențialului, scrie criticul Andrei Doboș.

* * *

Dan-Octavian Breaz (n. 1982, Turda) este critic şi istoric de artă, curator la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, doctor în filosofie al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. La aceeaşi universitate a fost asistent de cercetare ştiinţifică, în cadrul unui Proiect CNCSIS (2009-2011), referitor la interacţiunile dintre politicile culturale şi creativitatea artistică în epoca globalizării. A urmat un program de studii avansate post-universitare GE-NEC III la New Europe College din București (2009-2010). A publicat critică de artă modernă şi contemporană, în revistele TribunaSteaua, Flash Art. Czech and Slovak Edition, Revista de filosofie și Arta (UAP), iar poezie, în revistele NeumaSteaua și pe DLITE. Blog de literatură german-român.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.