Sală arhiplină, ieri, la premierea filmului românesc Aferim!, premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie.

La premieră, sala de la Florin Piersic s-a umplut, mulţi jurnalişti, activişti sociali, profesori universitari, multe hispteriţe dar şi cocalari care au părăsit sala de cum filmul s-a terminat. Unii chiar în timpul lui….

La final, se comenta intens la ieşire, la fumat: a fost bun, ba nu, nu mi-a plăcut deloc, da ce frumos era ţiganul Carfin, faine imaginile alb – negru, ba, nu e aşa, e de plict. Deci…aşa cum trebuie la o premieră frumoasă.

La final, pe scenă au venit la discuţii cu publicul o parte din echipă: co-scenaristului Florin Lăzărescu, actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu şi Alberto Dinache, interpretul de doar 12 ani al unuia dintre personaje, un ţigănuş simpatic foc. A lipsit de la premiera clujeană…regizorul Radu Jude.

În sală a fost şi primarul Boc cu soţia, felicitat indirect de actori pentru “ce sală faină aveţi aici la Cluj”. Sala a fost refăcută de Primărie şi e administrată de ea.

AFERIM 1
Echipa filmului, pe scenă-foto clujulcultural.ro

 

Publicul a putut vedea, la ieşire, dupa discuţii, îndeaproape, Ursul de argint, trofeu râvnit de orice film

“Aferim înseamnă bravo, era în epocă foarte folosit. De accea i-am dat aşa titlul. Vrem ca atunci când plecaţi din sală să staţi pe gânduri, să vă puneţi nişte întrebări: ce soarta aveau ţiganii, robi la Biserica Ortodoxă, un lucru ce nu prea se ştie,  ce mentalitate exista faţă de evrei, femei, să staţi puţin să analizaţi cum era Ţara Românească în secolul 19. Cronicile din revistele străine la film au fost nu laudative ci elogioase. E un film pentru publicul românesc mai ales, şi afară, oriunde erau români în sală se prindeau mai repede de nişte chestii din filme, tipice româneşti”, a spus Lăzărescu.

Teodor Corban, care joacă excelent rolul zapciului care îl caută pe ţiganul Carfin, a spus că a întâmpinat greutăţi în deprinderea românii vechi.

“Eu am jucat în filme minimaliste,  aşa că acum aştept un film de război. Am avut probleme şi cu caii da am rezolvat până la urmă” a spus Corban, actor care a făcut rol mare şi in celebrul “A fost sau n-a fost”, de Porumboiu jr,  în rolul realizatorului de televiziune.

AFERIM2
Ursul de Argint, expus in hol la Florin Piersci-foto clujulcultural.ro

 

Aferim este un film în care zapciul Constandin (Teodor Corban) şi fiul Ioniţă (Mihai Comănoiu) pornesc în căutarea unui ţigan rob (Cuzin Toma), fugit de la boier. În cele din urmă aceste este prins şi adus la boier, care îl castrează! De ce, asta puteţi afla doar dacă mergeţi să îl vedeţi! Clujulcultural.ro vă recomandă acest film! Acesta rulează la Cinema Florin Piersic, Victoria şi Multiplexurile  din Iulius şi Polus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.