28 mai 2019

La poarta Someșului. Cum livrează acces la scaldă Someș Delivery#5

By In Clio

Someș Delivery revine cu o nouă ediție care se va desfășura vara aceasta pe cele două maluri învecinate Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu și va avea loc pe parcursul lunilor mai-septembrie.

Evenimentul cel mai așteptat de public, Weekendul Someș Delivery, se va desfășura între 13-14 iulie și include inaugurarea amenajărilor temporare, activități pe apă etc.

Tronsonul ales pentru ediţia de 2019 este o zonă cu un potențial de utilizare pentru plimbare, relaxare, chiar baie în râu și cu o accesibilitate foarte slab dezvoltată în prezent pentru locuitorii cartierului Grigorescu. Tot aici, din păcate, e locul în care cele mai multe dintre gunoaie intră în Someș.

 „Cel mai important aspect al acestei zone este unul simbolic. Aici intră Someșul în Cluj. Este o poartă, un filtru prin care putem să alegem ce trece și ce nu. În amonte de acest loc este o amplă zonă naturală în care se captează și purifică apa. Ideea unui râu mai curat devine tot mai presantă în Cluj în contextul în care există deja un proiect de reamenajare a malurilor Someșului în fază de avizare. În schimb, mizeria transportată pe râu continuă să ne surprindă de fiecare dată. De aici pornind, putem duce discuția mai departe spre un mediul natural fără deșeuri, un punct zero al deversărilor accidentale / voite / nevoite a gunoaielor de orice fel în râu. Un Someș mai curat ne dorim cu toții și noi vrem să aducem acest interes comun mai aproape de realitatea cotidiană. Modul în care gestionăm colectarea deșeurilor este vital și e următorul pas imediat pe care trebuie să-l facem acum. Credem că acest subiect nu mai trebuie amânat ci rezolvat. Și ediția din acest an poate fi un punct bun de pornire a unui proces mai complex de rezolvare a problemei”, spune arhitectul Marius Moga, de la Atelier Mass, unul dintre coordonatorii Someş Delivery.


Totodată, a avut loc inaugurarea primei micro-intervenții realizate la Workshop-ul design & build: Umbrar, luni, 27 mai, de la ora 18:00, pe malul Someșului, la capătul Străzii Fântânele din cartierul Grigorescu.

Workshop-ul Design & Build este organizat anual și se adresează studenților arhitecți și designeri care vor să proiecteze și să construiască o serie de instalații pe malul Someșului, în armonie cu râul și locuitorii săi. Cei 8 participanți au trecut prin Faza de design (explorarea sitului, conceperea și detalierea intervenției) și prin Faza de construcție, rezultatul cărora este o micro-intervenție unde trecătorii pot să facă o pauză sau să vorbească cu alți vecini, la adăpostul construcției comfortabile și umbrite.

Workshop-ul e coordonat de Koho’: un grup de tineri arhitecți clujeni (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond), care se concentrează pe proiectarea și construcția de intervenții temporare și instalații la scară mică. Aceștia au contribuit cu numeroase intervenții în cadrul celor patru ediții Someș Delivery.


Someș Delivery e un proiect organizat de MiniMASS, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Cărturești, ce aduce în fiecare an amenajări și activități pe câte un tronson din râul care traversează orașul. Este un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.