14 decembrie 2017

La Insomnia au fost premiați cei mai buni scriitori pe 2017

By In Actualitate, Carte

Într-o atmosferă destinsă, boemă, membrii clubului de lectură „Nepotu’ lui Thoreau” din Cluj-Napoca au oferit la nivel național premii pentru literatură. Miercuri seara au fost desemnați câștigătorii din acest an.

Clubul de lectură ‘Nepotu’ lui Thoreau’, găzduit de Insomnia Cafe din Cluj-Napoca are o tradiţie de 9 ani, perioadă după care organizatorii săi au simţit nevoia de a păşi către o nouă etapă, iar anul trecut au organizat prima ediţie a Premiilor naţionale pentru literatură tânără, dedicată scriitorilor de până în 40 de ani.

“Noi nu suntem o instituţie cu o tradiţie extraordinar de lungă, raportat la altele. Acela este alt palier, pentru că este o zonă superinstituţionalizată, osificată. Din profilul evenimentului nostru se vede clar că premiem scriitorii sub 40 de ani, unii din ei au carieră, alţii nu. Noi încercăm să încurajăm literatura tânără”, a explicat Ovio Olaru, coordonatorul clubului de lectură, miercuri seară, în cadrul evenimentului de premiere.

Fiindcă sunt premiați atât scriitori români cât și maghiari, organizatorii susțin că premiile clubului „Nepotu’ lui Thoreau” au ca scop îndepărtarea barierelor între cele două limbi.

„Am creat aceste premii şi din necesitatea de a oferi o platformă şi un spaţiu de manifestare şi promovare pentru literatura maghiară din România, care este foarte clar reprezentată în Transilvania, cu precădere, şi care a constituit un canon paralel cu literatura română”, a mai explicat Ovio Olaru.

Premiul pentru proză a ajuns la Bogdan-Alexandru Stănescu pentru „Copilăria lui Kaspar Hauser”.

Roman de maturizare, roman al formării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sunt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitate Copilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămîne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vîscoasă a melancoliei.

Poemele cuprinse în volumul „Sundial”, scris de Bogdan Tiutiu a primit Premiul pentru debut în literatura română.

„Bogdan Tiutiu este unul dintre acei privilegiaţi care – even though the whole world is burning, vorba lui W.S. Merwin – păstrează o cheie (tot mai) rară de acces la fragmentele de întuneric şi linişte ale muntelui. Centrifugală prin gesticulaţia neo-hippie sau new-new-age, poezia lui este, însă, acaparată centripetal de o viziune a localizării. De aici senzaţia persistentă că acest poet vine să reprezinte prea puţin vizitata geografie sub-montană a oraşelor mici transilvane. Fără emfaze, cu o atenţie idiolectală bine susţinută pe tot parcursul volumului, Sundial reuşeşte să re-creeze distanţele şi ecourile unui loc identificabil şi preţios”, a scris poetul Andrei Doboș despre volum.

Premiul pentru poezie a fost împărțit între doi autori: Vlad Drăgoi cu volumul „Sergio Leone” și Vlad Moldovan pentru volumul „Glitch”, ambele cărți apărute la Editura Charmides.

„Sergio Leone schimbă regulile jocului. Exceptând exit-urile extrem de intense și de „lirice”, plus pasagerele distorsiuni poetice, cele șapte capitole ar putea fi vândute și ca proză. Livrarea printre dinți din Eschiva, gen Clint Eastwood molfăindu-și trabucul și scuipând niște cuvinte sau gloanțe, a rămas în urmă. Acum Drăgoi vorbește o grămadă. Despre sine, despre prietenii lui, despre fricile lui (e foarte fricos), despre bunicii morți (ceva mai intens despre „mitologia familială” n-am citit de la Cristian Popescu), despre niște poeți, despre tot ce-i trece prin cap. O autoanaliză masochistă, în care își dă singur la operație; o cameră video trimisă în propriile măruntaie”, a scris criticul literar Mihai Iovănel despre poemele lui Drăgoi.

De asemenea, criticul Mihai Iovănel îl numește pe Vlad Moldovan, cel mai bun poet al momentului.

„ Volumul Glitch de Vlad Moldovan mi-a plăcut la nebunie. E poezia cea mai bună produsă în momentul de față șa noi; ca să-l parafrazez pe José Mourinho, vor mai fi fiind poeți la fel de buni ca Moldovan, dar niciunul nu este mai bun”, a scris criticul.

La secţiunea maghiară câştigătorii au fost Varga László Edgár, pentru volumul de poezie ‘Bejárónőm isten (Menajera mea: dumnezeu)’ şi Serestély Zalán, pentru volumul de proză ‘Az állomás 3 kuyái (Cei trei câini ai gării)’. 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.