26 iunie 2019

La Cluj a fost inaugurată prima bibliotecă, din țară, într-o Casă de Cultură a Studenților

By In Carte

La Casa de Cultură a Studenților din Cluj a fost inaugurată biblioteca „Ion Agârbiceanu”, accesibilă oricărui clujean care dorește să citească și să se relaxeze.

Biblioteca „Ion Agârbiceanu” a fost inaugurată marți, alături de un spațiu de lectură inedit în cadrul Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Biblioteca are în momentul de față peste 500 de volume, dar pe sfârșitul acestui an, reprezentanții instituției speră să ajungă la peste 2.000 de cărți. Majoritatea cărților au fost donate de către Editura Școala Ardeleană.

Biblioteca a primit numele lui „Ion Agârbiceanu”, scriitor, ziarist și prozator clujean și a fost amenajată cu ajutorul membrilor Cenaclului Literar „Vox Napocensis”, care funcționează în cadrul CSS.

„I s-a făcut o dreptate lui Ion Agârbiceanu pentru că a fost propus pentru bibliotecile clujene. Prima dată a fost propus pentru Biblioteca Centrală Universitară, dar a ajuns să fie Lucian Blaga, apoi pentru cea județeană, care este acum Octavian Goga. Poate ca, în poveste, a treia oară este cu șansă pentru Ion Agârbiceanu, un scriitor și un academician care a fost cam uitat de spațiul clujean”, a explicat Victor Constantin Măruțoiu, coordonator cenaclului.

Prezent la inaugurare, scriitorul și criticul literar Victor Cubleșan, a declarat că această idee este una modernă și binevenită în spațiul cultural clujean.

„Această inițiativă a Casei de Cultură a Studenților cred că propune în acest spațiu oarecum nonconformist, în lobby-ul instituției, o blibiotecă deschisă, unde cei care îi trec pragul pot să se oprească și să citească. Au acces până la urmă la artă, la cultură, la informație. Este un concept pe care l-am mai văzut și în Vest și care cred că va prinde și la noi”, a spus Cubleșan.

Acces usor

Clujenii au acces gratuit la noua bibliotecă, zilnic, între orele 7.00-22.00, însă cărțile se pot citi doar acolo, nu pot fi împrumutate.

Pe lângă holul mare la Casei de Cultură a Studenților din Cluj, un spațiu adiacent a fost și el amenajat pentru cititori, folosind mobilă veche refinisată.

Inaugurarea bibliotecii a fost completată de vernisajul unei noi expoziții a Clubului de Pictură al CCS, „Armonia primăverii”, iar lucrările vor rămâne expuse până la sfârșitul lunii viitoare.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.