6 mai 2014

Kvala Bregovic!

By In Esenţial

Sala Sporturilor din Cluj a vibrat aseară pe ritmuri balcanice, pe voci tigănești și acorduri de chitară, trombon, saxofon, percuție cu formațiile Fanfara Transilvania și celebrul artist sârb Goran Bregovic cu a sa orchestră –  Wedding and Funeral Band.

Muzica balcanică și țigănească de petrecere este iubită de către numeroşii clujeni care au dansat și au cântat alături de muzicienii de pe scenă. Sala Sporturilor nu a fost utilizată la capacitatea ei maximă de spectatori, au existat și scaune goale, dar cele mai multe  au apărut atunci când publicul s-a ridicat. Clujenii s-au prins în adevărate hore în sală.

Teodora Neagu.5.05 (10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concertul de ieri seară a început cu Fanfara Transilvania. Aceștia au încălzit publicul în stilul lor propriu: cu muzică țigănească, cu bună dispoziție și cu umor.

Show cu Bregovic

Muzicienii din trupa lui Goran Bregovic au ales o cale mai puțin tradițională de a începe concertul: suflătorii au început să cânte din spatele sălii, venind unul câte unul spre scenă, din direcții diferite.

După ce au ajuns pe scenă, și-a făcut apariția și Goran însoţit de vocile feminine, iar piesa cu care a început oficial „petrecerea” a fost Gas, gas.

Din primul moment al concertului clujenii au intrat în atmosferă şi au aplaudat frenetic după fiecare melodie.S-a dansat în picioare în ritmurile nebune ale bandei lui Bregovic.

Teodora Neagu.5.05 (5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasiunea pentru Balcani și dragostea față de muzică ale lui Bregovic sunt omagiate în spectacolul și albumul  „Champagne for Gypsies”. Noul album cuprinde colaborări cu muzicieni precum Gipsy Kings, Eugene Hütz  (Gogol Bordello), Florin Salam, Selina O’ Leary, Stephan Eicher.

Goran Bregovic şi muzicienii săi au  încântat audienţa şi cu varianta balcanică a melodiei Bella Ciao, o melodia italiană cântată de rezistența antifascistă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

” Kalashnikov” a ridicat toată sala în picioare,fiind bis-ul mult aşteptat. Goran a rugat publicul să strige la semnalul lui 3,2,1: „Atacați.” În acel moment a început melodia și publicul a fugit în fața scenei pentru a fi mai aproape de muzicieni.

Incident cu nemţi 

La ultima melodie a avut loc un moment neplăcut pentru public și muzicieni: 2 tineri nemți au urcat pe scenă într-un moment de exaltare și distracție și au dansat câteva secunde, cu riscul de a cădea peste muzicieni sau să provoace daune. Oamenii de security  i-au îndepărtat fără incidente. Momentul a fost depăsit ușor, mai ales pentru că încă se mai cânta Kalashnikov și erau persoane care nu au văzut momentul.

Concertul a fost foarte reușit. Muzica și energia lor sunt punctele forte care transformă un banal concert într-un spectacol muzical și de dans de la care nu ai mai pleca.

Teodora Neagu.5.05 (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concertul Goran Bregovic and the Weeding and Funeral band a fost organizat de Diesel Events.

Teodora Neagu

colaborator

1 Comment
  1. […] Citeşte reportajul întreg pe siteul partener clujulcultural.ro  […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.