6 noiembrie 2016

Kamea Dance Company din Israel deschide Festivalul Internațional de Dans Contemporan „STEPS”

By In Actualitate, Dans

Una dintre cele mai apreciate trupe de dans contemporan din Israel, Kamea Dance Company, va deschide oficial, în 7 noiembrie, cea de-a 3-a ediție a Festivalul Internațional de Dans Contemporan „STEPS”. Compania este prezentă în programul festivalului cu două spectacole generoase și provocatoare, ambele prezentate pe scena Operei Maghiare din Cluj Napoca. 

Fondată în 2002, pentru a susține demersurile creative ale coregrafului Tamir Ginz, Kamea Dance Company este una dintre cele mai bune trupe din Israel și s-a impus, în ultimul deceniu, pe scena dansului contemporan din lume, prin spectacolele originale și abordări spectaculoase ale temelor clasice din dans.


Spectacolele lor sunt adevărate mixuri captivante de senzaţii, sunete şi mişcări. Un exemplu este chiar ”Neverland”, ce va fi prezentat, în Cluj Napoca, în data de 7 noiembrie, începând cu ora 20:00. Cei 12 dansatori ai Kamea Dance Company vor înfrunta scena cu o forță fizică impresionantă într-o poveste coregrafică situată într-o lume post-apocaliptică, în care distrugerea ia controlul asupra rațiunii, lumea veche nu mai există, iar lucrurile se întorc spre începuturi. Între războiul de supraviețuire și luptele pentru putere, într-o junglă umană plină de pericole și tentații, oamenii încearcă să găsească o nouă umanitate în spiritul omului și forța de a reconstrui.

red-sky_3_photo_yaniv-levi
Dansatorii Kamea Dance Company vor reveni pe scena Operei Maghiar în 8 noiembrie, începând cu ora 20, cu ”Galili & Ginz”, un spectacol cu două reprezentații, în coregrafia celebrilor Itzik Galili și Tamir Ginz. Primul spectacol, ”Things I Told Nobody/Lucruri pe care nu le-am spus nimănui” este bazat pe operele lui Mozart, Handel și Vivaldi, ce facilitează expresia abilităților tehnice împreună cu influența talentului și personalitatea dansatorilor.

Coregraful Galili prezintă o operă de natură romantică, dar complementară stilului său obișnuit plin de umor și ironie. În cel de-al doilea spectacol al serii, ”Red Sky”, coregraful Ginz abordează lupta dintre națiuni în căutarea pământurilor și a identității, într-un loc în care demagogia și instigarea aprind dorințe instinctive. E un spectacol despre oameni sub amenințare constantă, care în ciuda suferinței încearcă să mențină speranța unui viitor mai bun. 

Kamea Dance Company este formată, în prezent, din 12 dansatori, atât israelieni, cât și din alte țări. Renumele trupei a crescut atât de mult în ultimii ani încât la ultimele audiții pentru noua stagiune s-au prezentat nu mai puțin de 2000 de dansatori din întreaga lume.

”Pentru cea de-a 3-a ediție a festivalului le-am pregătit clujenilor câteva spectacole inedite, iar anul acesta dorim să oferim oportunități culturale unui public cât mai larg, acordând o importanță crescută educării și creșterii unui public tânăr care să devină fidel festivalului și manifestărilor conexe de pe parcursul anului. Spectacolele Kamea Dance Company se acdresează tuturor celor care vor să simtă puterea artistică a dansului contemporan, sunt spectacole vii și surprinzătoare, pe care publicul le va aprecia, cu siguranță”, spune Sorin Dan, directorul Festivalului STEPS.

Cea de-a 3-a ediție a STEPS este organizată de Asociaţia Steps în parteneriat cu Opera Maghiară din Cluj, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj Napoca.

Biletele pentru spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional de Dans Contemporan STEPS se pot achizitiona online de pe eventbook.ro, de la casieria Operei Maghiare din Cluj și din rețeaua Librăriile Humanitas. Prețul biletelor.

Program

În 7 și 8 noiembrie, Kamea Dance Company aduce pe scena Operei Maghiare două spectacole cu concepte coregrafice diferite, unite de tehnica impecabilă a ansamblului format din 12 dansatori. Pe scena internațională este cunoscut faptul că a face parte din Kamea Dance Company este un test pe care nu orice dansator îl poate trece, compania angajează rar, iar selecția este foarte dură.

”Neverland”, prezentat în 7 noiembrie, este conceput de directorul artistic al Kamea, Tamir Ginz, și este unul din cele mai bune spectacole ale trupei.   Prezentând o lume post-apocaliptică, în care distrugerea ia controlul asupra rațiunii, „Neverland” este provocator atât pentru dansatori, prin coregrafia pe care un critic o denumea „haute couture”, cât și pentru spectatori, compleșiți de derularea mișcărilor și muzica foarte inspirată a lui Avi Belleli.  

Galili & Ginz” readuce Kamea Dance Company pe scenă în 8 noiembrie. Este un show compus din două reprezentații mai scurte, în coregrafia celebrilor Itzik Galili și Tamir Ginz. Primul spectacol, ”Things I Told Nobody/Lucruri pe care nu le-am spus nimănui” este foarte reprezentativ pentru Galili ce are în toate coregrafiile sale o notă de romantism ironic. În cel de-al doilea spectacol al serii, ”Red Sky”, coregraful Ginz abordează una din temele preferate ale coregrafului, lupta popoarelor pentru pământuri și identitate.

Depo Dance Studio, în colaborare cu Budapest Dance Theatre, va prezenta în 9 noiembrie, în Sala Studio a Universității Sapientia, spectacolul „Balance“, o regândire a ceea ce înseamnă echilibru și pierderea sa, forțele binelui și răului, yin și yang, toate aceste dualități ce stau la baza existenței.

balance-depo-budapest

Palmaresul de premii al Budapest Dance Theatre, a doua mare companie invitată în STEPS în această toamnă, este foarte bogat, ansamblu fiind prezent, în ultimele două decenii, în cele mai mari festivaluri de profil din lume. Stilul predominant al grupului urmează linia europeană a dansului modern, căruia i se alătură elemente de bază ale baletului clasic dar și tehnici speciale. Compania va prezenta, în data de 10 noiembrie, de la ora 20:00, la Opera Maghiară, o mică bijuterie coregrafică semnată de către Raza Hammadi – „Mur Mur de la Mediterranee/Bolero“. Concepţia artistică propusă îmbină perfect cele două culturi care l-au influențat pe Hammadi, născut în Tunisia dar dezvoltat ca și dansator și coregraf în Europa. Un spectacol în două secțiuni, fiecare într-un alt ritm și alt stil, dar plin de culoare și vervă.

 

Un moment aparte în programul STEPS va fi reprezentația oferită de tânăra trupă clujeană Jump In Dance Company. Gândit ca un moment de preview pentru festival, reprezentația „Reconnecting“ va avea loc în Iulius Mall, în 6 noiembrie, de la ora 19:00.  În spațiu public, deschis, dansatorii vor încerca să le redea spectatorilor conexiunea personală cu cei din jur, să-i convingă să renunțe la izolarea pe care evoluția tehnologică a strecurat-o în viețile lor.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.