29 martie 2018

Jurnalistul de război Mircea Barbu, la Cluj: Irakul este aproape imposibil de reconstruit

By In Actualitate

O conferință interesantă a avut loc miercuri seara în Aula Ferdinand Institutului de Istorie al Universității Babeș Bolyai (UBB).

Jurnalistul de război Mircea Barbu a susținut conferința „Irak 2003-2018. De la Saddam la Statul Islamic”.

Conferința a fost organizată de Centrul de Studii al Orientului Mijlociu și al Mediteranei UBB, în parteneriat cu  Facultatea de Istorie și Filosofie și Departamentul de Studii Internaționale și Istorie Contemporană.

Moderator a fost universitarul Marius Lazăr, directorul executiv al Centrul de Studii al Orientului Mijlociu și al Mediteranei din cadrul UBB.

 

Mircea Barbu a realizat în ultimii ani mai multe reportaje si interviuri în Irak și Siria, inclusiv în orașul irakian Mosul,  în momentul campaniei militare împotriva Statului Islamic, în 2017. 

În 2014, Mircea Barbu a fost singurul jurnalist român prezent în Crimeea în timpul anexării peninsulei, iar, în ultimii ani, a realizat o serie de reportaje speciale din estul Ucrainei, Fâșia Gaza. De asemenea, Mircea Barbu a fost primul jurnalist român care a transmis de la fața locului criza refugiaților din Balcani.

Dezbaterea și-a propus să ofere o perspectivă asupra celor 15 ani de dupa caderea regimului Saddam si despre situația actuală, în Irak și în regiune.

Barbu: Irakul este aproape imposibil de reconstruit

După un excurs istoric al regiunii, făcut în fața aulei pline de studenți la istorie și relații internaționale de către profesorul Marius Lazăr, foarte documentat și tehnic pe alocuri, a venit rândul lui Mircea Barbu să-și împărtășească experiența.

Acesta a prezentat mai multe reportaje video realizate pentru ziare și televiziuni din România, foarte gustate de studenți. Din ele reiese drama războiului și situația dezastruoasă din regiune.

Mircea Barbu în timpul prezentării

 

Mircea Barbu a vorbit de zonele prin care a avut șansa să ajungă, faptul că pasiunea l-a împins să facă acest tip de jurnalism, cel mai periculos, faptul că de multe ori un corespondent își pune viața în joc. De asemenea, a spus că de multe susținerea unor colegi mai experimentați din redacțiile unde lucra l-au oprit  la timp, că tot timpul zonele de conflict sunt foarte periculoase pentru gazetari. 

“Nu vă îndemn să vă apucați de jurnalism,  mai ales de război”

“CNN trimite corespondent cu mașină blindată, cu bodyguarzi, cu fixeur, cu tot ce trebuie, zeci de mii de euro investește ca să aibă trasmisie bună live. La noi de aia nu mai avem corespondenți de război decît doi trei “nebuni” pentru că nu sunt bani, presa e subfinanțată. Unui cameraman român care și-a pierdut un capac de la o cameră de filmat i s-a imputat costul ei  de către stație, deși omul a fost în zonă de conflict. Asta e, mediatic, diferența dintre media românească și cea occidentală. Si totuși câțiva tot am făcut asta, de-a lungul timpului dar acum nu prea mai avem corespondenți de război”, a explicat el în urma unei întrebări din sală.

El a mai spus că a văzut cu adevărat ce înseamnă viață și moarte în bătălia pentru Mosul, a văzut orașul distrus, a filmat tunelurile ISIS și ce au găsit militarii irakieni acolo, muniții, centuri explozive etc. De asemenea, a explicat și cum a fost intoxicat cu sulf  lângă Mosul, cum un prieten de-al lui a murit împușcat în apropierea sa. 

Mircea Barbu a mai afirmat că a fost impresionat de modul în care a găsit Irakul, cît este de distrusă țara. De asemenea a fost impresionat de situația dezastruoasă din Siria.

“E un butoi de pulbere Orientul Mijlociu. Tabere de refugiați în Iordania, în Liban de 7 ani deja, conflicte de decenii între kurzi și turci, între șiiți și suniți. Este o regiune instabilă unde moartea pândește la fiecare pas, în special în zonele de război, normal. Sunt bătălii grele care s-au dat, mai ales contra Statului Islamic. Reconstrucția Irakului mi se pare un eșec. Am văzut zeci de orașe cumplet distruse. Câți bani trebuie investiți ca să fie refăcute? Există probleme și în taberele de refugiați, mamele cu câte 5-6 copii care au avut tați care au luptat pentru ISIS,  au o problemă de imagine. O să mai merg în Orientul Mijlociu deși e tot mai greu financiar. Am făcut un reportaj și despre doi români, de 19 ani și 25 de ani, care au luptat împotriva ISIS. Studiez acum la doctorat în Iordania, despre radicalizarea pe internet, care există”, a mai spus Mircea Barbu, actualmente jurnalist la NCN TV Cluj.

Conferința și dialogul cu studenții au durat circa 3 ore!

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.