3 iunie 2019

Jurnal de TIFF#18 Mic tratat despre jurnalism și realpolitik

By In Esenţial

Politica italiană pentru to(n)ți (regia Claudio Canepari, Italia, 2018) este un documentar extrem de actual și foarte potrivit programat de TIFF, la o săptămână bună după alegerile europarlamentare.

Un tanar jurnalist, Ismaele surprinde scena politică italiană cu anunțul că va candida ca primar al orașului Palermo, susținut de Liga, al cărui lider e Matteo Salvini, politicianul care îi denigrase, de-a lungul timpului, exact pe italienii din sud. Urmează o campanie electorala “fictivă”, documentata in cele mai mici detalii cu o camera ascunsa. Rezultatul este un film ce a starnit un scandal enorm in Italia, finalizat cu un proces in care jurnalistul primeste castig de cauza. Echipa filmului, inclusiv jurnalistul-erou, va asteapta diseara pentru a putea impartasi experienta unica a crearii acestui documentar.

Protagonistul filmului, jurnalistul italian din Palermo Ismaele la Vardera

Documentarul este foarte bun, cinic pe alocuri, așa cum e și politica. Una din cele mai puternice scene este negocierea pentru obținerea de voturi cu mafia din Palermo, oraș din Sudul peninsulei cu 650.000 locuitori, locul de naștere al Mafiei. Iar Mafia vinde un vot cu…50 de euro.

Documentarul a fost primit foarte bine de tiffari, au curs întrebările la sesiunea de întrebări și răspunsuri moderată de antrepenorul cultural Vlad Tăușance.

Vă oferim o filmare:

Vezi si trailerul oficial al filmului Il Sindaco (Primarul) Politica e pentr u to(n)ti:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.