4 iunie 2019

Jurnal de TIFF#18. Expoziția Janovics Jenő, Muzeul Fotografiilor Nefăcute și recomandări

By In A 7-a

#Duminică s-a inaugurat la Muzeul de Artă expoziția Janovics Jenő, părintele cinematografiei clujene, cel care a făcut din Cluj ceea ce s-a numit ”Hollywod-ul Transilvan”. Autorul primelor filme mute din Cluj, a fost și director al Teatrului Român și Operei Maghiare.

Jeno Jenovics

Mai multe instituții publice de cultură și Ghepard Communication și-au dat mâna pentru aceasta expozitie frumoasă foto despre viata si cariera lui Jenovics.

# Miercuri, 5 Iunie, începând cu ora 16:00 va avea loc o masă rotundă cu preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu şi istoricul clujean Varga Attila.
Cu ocazia “Zilelor Filmului Maghiar” se va dezbate o temă legată de contribuţia marcantă a lui Janovics Jeno – Geniul Filmului Clujean, la dezvoltarea industriei de film din Transilvania în perioada anilor 1913-1920.

Tudor Giurgiu (fondator TIFF), Atilla Varga si Adelina Chișu (organizatori) la inaugurarea expoziției Jeno Jenovics la Muzeul de Artă.


Publicul clujean şi nu numai va putea vedea din nou filmulă “Promenada Viselor” prin care acest monstru sacru al filmului mut a realizat un veritabil Hollywood, devenind, astfel, cel mai strălucit Ambasador al Transilvaniei în lumea selectă şi de elită a filmului mondial de la începutul secolului al XX-lea. Evenimentul va avea loc în Lounge TIFF, din Piaţa Unirii.

#atmosfera de la Casa TIFF este extraordinară. Este epicentrul festivalului, un furnicar de organizatori, tiffari, invitați, ospătari, formații, un mic babilon. Se lucrează, se socializează, se dezbat problemele lumii, se face politică… subterană sau pe față, se citește Aperitiff-ul, se organizează lumea sau își trage sufletul. Terasa merge strună iar când plouă e arhiplină. La fel și la concertele de fiecare seară de la TIFF.

#Dacă tot vorbim de Casa TIFF musai este să coborâți în undergroundul ei, unde sunt două expoziții excepționale. Cea mai interesantă este cea intitulată Muzeul Fotografiilor Nefăcute. E povestea mai multor fotografi si a unor momente speciale pe care si le-au dorit dar nu au putut să la imortalizeze.

#Miercuri5 iunie, de la ora 11:00, la Platinia Conference Hall (Calea Manastur, nr. 2-6), va avea loc conferința de presă a Juriului Oficial TIFF.18 : regizorul canadian premiat la Locarno – Denis Côté, producatoarea de succes Anita JukaGrainne Humphreys– directorul Festivalului International de Film din Dublin, Mike Goodridge – producatorul cu o experienta de peste 30 de ani in industria filmului si regizorul si scenaristul roman Constantin Popescu.

#astăzi are loc la Vlaha, 21.45, dacă vremea va permite, proiecția documentarului Generația Woodstock, cu ocazia împlinitii a 50 de ani de la acest mega festival.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.