30 mai 2018

Jurnal de TIFF (6) Unde e mai cool de mers, la concerte și partyuri sau la film(e)?

By In A 7-a

Au început zilele “grele” la TIFF 2018, astăzi e Ziua Maghiară, mâine încep Zilele Filmului Românesc, 35 de filme, premiere și un val de invitați din lumea cinematografiei românești vin la Cluj.

Tăvălug de filme, imposibil să prinzi tot, aici merge pe sistemul ce poți să îți programezi să vezi și să prinzi, cine are mai ales timp de filme și bani de… bilete (dacă se mai găsesc printre atâtea… sold-out-uri anunțate). 

Evenimentele conexe sunt foarte gustate și, deși sălile sunt pline la filme, concertele au făcut și ele sală plină: ucrainenii DakhaBrakha la Casa de Cultură, Vunk la FormSpace, The Colorist Orchestra & Emiliana Torrin, la toate a fost plin sau arhiplin. La partyuri e la fel!

 

Costel Ilie, loderul Vunk live la TIFF in cadru FormSpace

Nu știm dacă e doar modă, e doar cool sau chiar există un interes real,  ceea ce contează pentru organizatori și se vede cu ochiul liber este că publicul participă în număr mare la aceste evenimente.

La concertul ucrainenilor de la DakhaBrakha a fost și un protest politic , aveți relatarea pe blogul sutea.ro

Protestul celor de la DakhaBrakha la TIFF 2018 Foto pagina oficială DakhaBrakha

Un loc special este  H33, unde se țin  proiecțiile horror (cu interacțiune cu publicul) din secțiunea Shockproof: singurul loc de la #TIFF2018 în care țipatul este permis și chiar încurajat. Pe strada Horea 33.

Sute de tiffari la documentarul în premieră națională despre Dacii liberi 

„Dacii Liberi/ The Free Dacians”, documentarul de lungmetraj semnat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean-Gorgan, a avut premiera oficială ieri seară, în aer liber, în peisajul spectaculos de la Arkhai Sculpture Park, din satul Vlaha.

Joi, 31 mai, va avea loc premiera filmului, la Cinema „Florin Piersic”, în prezenţa regizorilor, Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan, şi a unor protagonişti ai documentarului.

Filmul aduce laolaltă vieţuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog,  membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

Sute de tiffari au mers la Vlaha să vadă documentarul iar pe facebook reacțiile sunt entuziaste. “Foarte bun”, “incitant”, “util” sunt doar câteva din apelativele de pe rețeaua de socializare.

Ieri la Vlaha, la premiera documentarului Dacii Liberi

Viața și nimic altceva

Să vorbim și de filmele pe care le-am văzut.

Ultimul film de la Cinema Victoria de marți seară, târziu, de la ora 22.00 atinge tema unei drame de familie pe care de exemplu un premiat Oscar ca Moonlight, o face mult mai bine, la un alt nivel.

De aceea Viața și nimic altceva nu ne-a impresionat cu nimic, în ciuda aplauzelor clișeistice de la final care au intrat în uz la TIFF. Nu este un film rău dar nici unul pe care să îl revezi. 

Regina, o mama singură care face eforturi supraomeneşti să-şi întreţină cei doi copii, îşi doreşte cu disperare ceva mai mult decât responsabilitate. Fiul cel mare, Andrew, nu are decât dispreţ pentru ceea ce consideră indiferenţă din partea mamei sale. Urmăriţi de un trecut neiertător şi captivi într-un prezent inflexibil, ei vor fi aduşi împreună doar de ameninţarea legii, care le va şi schimba vieţile o dată pentru totdeauna.

Filmul concurează în Competiția TIFF alături de alte 11 pelicule.

Poate fi văzut joi, ora 15.00, tot la Cinema Victoria.

 

Recomandări Clujulcultural.ro pentru  ziua de joi:

13.00: Rugăciunea, Franța, Cinema Florin Piersic

15.00: Fotbal Infinit, România, Sapientia

17.15: Dacii liberi, România, Cinema Florin Piersic

20.30: Dragoste și gloanțe, Italia, Cinema Dacia

21.30: Povestea unui pierde-vară, Cinema Florin Piersic

22.00: Budapest Noir, Ungaria, Someș Open Air

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.