1 august 2020

Jurnal de TIFF (3). Chirilov: ”E anul documentarelor românești”

By In A 7-a
Prima întâlnire din cadrul InspiraTIFF offline a avut loc la Casa TIFF, intre selecționerul TIFF, Mihai Chirilov și moderatorul Mihnea Măruță.

Provocat de moderator, Chirilov a nominalizat filmele pe care le considerat de neratat la această ediție ”pandemică” de TIFF.

„Duminică avem două filme foarte interesante și diferite. Primul dintre ele este un documentar despre Bruce Lee, Fii ca apa. Bruce Lee are un cult enorm în România. Al doilea este un film muzical, se cheamă Noul Val. Șocul viitorului și este despre începuturile muzicii electro la sfârșitul anilor ’70, cu foarte multă muzică, tineresc.  În Piața Unirii, îi invit pe cinefilii puri și duri să vadă Ursul de aur de la Berlin din acest an. Este un film iranian de 2 ore și jumatate, foarte dur, făcut din patru povești despre pedeapsa cu moartea, fiind un strigăt aproape disperat pentru dreptate”, a  spus Mihai Chirilov.

Discuție relaxată la TIFF Lounge: Chirilov, cu șepcuță, și Mihnea Măruță

 ”Soții de militari”

Directorul artistic al TIFF recomandă Soții de militari. Pelicula este o comedie de regizorul celebrului The Full Monty, Peter Catteneo.

”Cattaneo a făcut această comedie inspirată de un caz real, povestea nevestelor de militari, care în timp ce bărbații lor luptă prin Afganistan sau pe unde mai sunt războaie în lume, ele stau acasă și se plictisesc. Asa ca inventează un cor pe mai multe voci cu care sparg toate topurile britanice de muzică. Ele au inițiat un curent foarte inspirațional în toate țările în care există baze militare și femeile stau acasă și încep să cânte” a spus ”Chiri”.

E anul documentarelor

Rugat să facă analiza filmului românesc, Chirilov a spus că în opinia lui avem un an normal, fără ceva waw. El laudă însă documentarele.

”E anul documentarelor. Avem la TIFF 10 documentare beton. Remarc Lemn si Colectiv dar si restul sunt foarte bune”, a încheiat Lounge-ul Chirilov.

Mâine 11.00 la InspiraTIFF vine… tenismanul Horea Tecăue>

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.