31 iulie 2020

Jurnal de TIFF 2020 (1) Astăzi începe ediție open-air, „de pandemie”

By In A 7-a

TIFF 2020 începe astăzi la Cluj.

TIFF.19 va fi o ediție inedită, exclusiv în aer liber. Cinefilii vor avea ocazia să vadă filme în Hoia, în campusul USAMV sau în curțile liceelor Apáczai Csere János sau Báthory István. Proiecțiile vor fi exclusiv în aer liber, în peste 10 locații din Cluj-Napoca și din împrejurimi, Bonțida, Vlaha. Măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus vor fi obligatorii atât pentru echipă, cât și pentru public și invitați, și vor fi afișate vizibil în toate locațiile TIFF.

Ediția se va deschide în Piața Unirii Open Air, cu La Belle Époque, o comedie franceză cu Daniel Auteuil, Guillaume Canet și Fanny Ardant. Atenție tiffari că e sold out.

Locațiile TIFF 2020:

 • PIAȚA UNIRII OPEN AIR
 • MUZEUL DE ARTĂ, str. Piața Unirii, nr. 30
 • BÁTHORY, Curtea Liceului Teoretic „Báthory István”, str. Mihail Kogălniceanu nr. 2
 • COȘBUC, Curtea Liceului Național „George Coșbuc”, str. Avram Iancu, nr. 70-72
 • APÁCZAI, Curtea Liceului Teoretic „Apáczai Csere János”, str. Ion I. C. Brătianu, nr. 26
 • JÁNOS ZSIGMOND, Curtea Liceului Unitarian „János Zsigmond”, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 9
 • USAMV, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Calea Mănăștur 3-5
 • IULIUS PARC OPEN AIR, str. Alexandu Vaida Voevod, nr. 53 B,
 • BAZA TRANSILVANIA, B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 41
 • HOIA, Aleea Parcului Etnografic
 • VLAHA, Arkhai Sculpture Park
 • BONȚIDA, Castelul Bánffy

SCHIMBARE și la Bilete

Biletele au fost puse în vânzare online,  pe tiff.eventbook.ro și prin TIFF Official App (disponibilă în Google Play și App Store). Punct de vânzare și în Piața Unirii . Anul acesta, TIFF vinde două tipuri de bilete pentru proiecțiile obișnuite: bilet de intrare single, de 20 de lei (valabil pentru o singură proiecţie, pentru o singură persoană) și bilet de intrare combo (valabil pentru două persoane), de 35 de lei. Prețul unui bilet pentru evenimentele speciale este 30 de lei, iar cel pentru Gala de închidere, din Piața Unirii, de 50 de lei. 

Recomandăril lui Giurgiu

Ce să nu pierzi la TIFF 2020. Lista lui Tudor Giurgiu

Premiere românești la TIFF

Unul din cele mai așteptate filme la TIFF este Malmkrog , de Cristi Puiu. Premierea va avea loc vineri, 7 august, ora 21.30, la USAMV, unde exista un gazon minunat chiar în mijlocul campusului.

De la Berlin vine și Tipografic Majuscul, de Radu Jude, care pune în contrast imagini din arhiva TVR cu povestea reală, adaptată anterior pentru scenă de Gianina Cărbunariu, a unui adolescent prins în timp ce scria mesaje antisistem pe ziduri, în comunism. Din evenimente reale – intervenția Jandarmeriei în cazul conflictului de la Muzeul Țăranului Român, când un grup de protestatari a întrerupt proiecția unui film LGBT – se inspiră și Dan Chișu în 5 minute, proiectat în premieră la Varșovia. Despre deportările din anii ‘50 în Câmpia Bărăganului vorbește noul film al lui Andrei Zincă, Și atunci… ce e libertatea?, bazat pe nuvela Proiecte de trecut a Anei Blandiana. Din fapte istorice reale se inspiră și Cardinalul (Nicolae Mărgineanu), povestea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, cel care a citit în fața românilor strânși la Alba Iulia proclamația Unirii de la 1 decembrie 1918.

Cine-concert Faust la Bonțida

Weekend la Castel în cadrul TIFF 2020 debutează sâmbătă, 1 august, de la ora 21:30, cu cine-concertul Faust, în acompaniamentul live al lui Jean-François Zygel. Pianist și compozitor, Zygel este foarte familiarizat cu capodopera din 1926 a lui F.W.Murnau, pentru care a creat improvizații în spectacole din mai multe țări. De data aceasta, inspirația va veni nu doar din forța de expresie și intensitatea imaginilor de pe ecran, ci și din atmosfera din interiorul Castelului Bánffy.

De la miezul nopții, spectatorii pot vedea un film pe cât de amuzant, pe atât de dement: Deerskin (r. Quentin Dupieux) înseamnă reîntâlnirea cu Jean Dujardin, primul actor francez câștigător al unui Oscar pentru rol principal cu The Artist, în ipostaza unui bărbat obsedat de haina sa vintage, pentru care își aruncă în aer nu doar economiile, ci și întreaga viață.

Ce se mai întâmplă la Bonțida AICI

Cine concureaza pentru Marele Premiu Transilvania?

Destinată regizorilor debutanți sau aflați la cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune, Competiția oficială TIFF 2020 cuprinde 12 povești provocatoare și tot atâtea abordări originale, din care juriul va alege la final marele câștigător al Trofeului Transilvania. Opt dintre ele reprezintă debuturile în lungmetraj de ficțiune ale unor regizori aflați la începutul carierei sau care s-au afirmat  ca realizatori de seriale sau documentare. Publicul va avea șansa să le urmărească pentru prima dată în România, la TIFF.

No party!

Celebrele printre tiffari partyuri nu se țin în acest an din cauza pandemiei.

Omagiu lui Fellini

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la TIFF 2020, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător. Pentru cei care vor alege să-și petreacă vacanța de vară la Cluj-Napoca, între 31 iulie și 9 august, TIFF propune o selecție generoasă de cinema italiano, în secțiunea Focus Italia, și o celebrare a unuia dintre cei mai influenți cineaști din istorie, Federico Fellini, la 100 de ani de la nașterea sa.

Toate filmele cu Fellini AICI

Clujulcultural.ro, singurul site de cultură din Transilvania, va acoperi TIFF, la care e acreditate, sub forma unui jurnal și prin interviuri. Siteul nu este partener media TIFF 2020.

 

1 Comment
 1. […] (Conf. site-ul Cluj cultural, https://www.clujulcultural.ro/jurnal-de-tiff-2020-1-astazi-incepe-editie-open-air-de-pandemie/) […]

  Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!