31 mai 2018

Jurnal de TIFF 2018 (7) Totul se accelerează, mai sunt (doar) trei zile

By In A 7-a

Am trecut de jumătatea celei de-a 17-a ediții TIFF. Mulți au reușit să vadă o parte dintre filmele incluse în programul din acest an  i s-au intâlnit cu actori, regizori, oameni din industrie.

Este o parte pe care marele public, cel care accesează doar filmele, nu o știe, dar mulți dintre participanți vin și pentru că la o bere, la  Vărzărie pe terasă, la o cafenea, la Casa TIFF, poți lega oricând o discuție cu un regizor important, cu un actor, cu cineva care te fascinează. Discuțiile se leagă destul de ușor, atmosfera e relaxată, mulți gustă asta, sau poate chiar vibeul ăsta să fie definitoriu pentru TIFF, dincolo de filmele propriu-zise.

Intrăm de mâine în ultimele trei zile de TIFF, dar hai să vedem ce a mai fost prin acesta marți și miercuri.

Proiecția vedetă  de miercuri a fost Touch me not, filmul care a luat Ursul de Aur la Berlinale 2018,  cu sala arhiplină, plus o sesiune de Q&A la care a participat echipa festivalului.

Sesiune de întrebări și răspunsuri după proiecția Touch me Not foto TIFF

Noi nu am văzut filmul dar reacțiile sunt bune printre cinefilii cu care am discutat, departe de criticile apărute după Berlin mai ales de la cei care nu…l-au văzut.

Filmul poate fi revăzut vineri, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenților.

Regizoarea Adina Pintilie  oferind un interviu, azi dimineață. Foto clujulcultural.ro

 

La TIFF în aer liber, „Dragoste și gloanțe”, un musical mafiot

Pentru iubitorii de filme, TIFF este o experiență pe care o așteaptă întregul an și apoi, timp de 10 zile, încearcă cu greu să se împartă să ajungă la cât mai multe filme, la cât mai multe concerte, iar ofertele sunt, în întregime, apetisante.

Însă, probabil, pe departe, cele mai „dorite” filme sunt cele în aer liber, atât cele din Piața Unirii, cât și cele de pe malul Someșului. Dau un aer proaspăt, un aer care vine de peste ocean, chiar de la americani, unde mersul la filme sub cerul liber deja este o banalitate. La noi însă nu este, iar vremea extrem de călduroasă a ținut cu organizatorii și anul acesta.

Astfel, marți, după o zi toridă, extrem de caldă pentru luna mai, clujenii s-au putut răcori, urmărind musicalul despre Mafie, „Dragoste și gloanțe”, care a fost desemnat cel mai bun film la premiile „David di Donatello 2018”.

Acțiunea filmului se petrece în Napoli, unde Ciro, un asasin de temut, mâna dreaptă a mafiotului Don Vicenzo, primește sarcina să lichideze o tânără care a văzut prea multe. Lucrurile iau însă o întorsătură drastică în momentul în care Ciro realizează că tânăra pe care trebuia să o asasineze este marea lui iubire din copilărie.

Cu toate că filmul a durat 2 ore și 14 minute, timpul a zburat printre cântece, dansuri, replici inedite și haioase, iar finalul neașteptat a fost cireașa de pe tort. ( text de Bianca Tămaș)

Aurora Borealis

Olga este o avocată de succes extrem de dedicată carierei. Descoperirea unui întunecat secret de familie o face să-şi pună sub semnul întrebării întreaga viaţă. Caută răspunsuri, dar mama ei, Maria, a făcut tot posibilul ca adevărul să nu iasă la iveală. În timp ce Olga scrutează trecutul familiei, ea trebuie să înfrunte şi problemele din propria viaţă.

Un film interesant și atît al renumitei actrițe Márta Mészáros, dar care acum aici este… regizoare. Sinopsisul de mai sus sună bine, dar filmul nu e atât de bun pe cât ne invită prezentarea. Prea multe planuri, un ritm fragmentat, prea multe personaje, unele în plus, ca soțul spaniol al unuia din personajele principale. E o peliculă filmată bine, se dorește un film de impact dar ratează cumva povestea. Cadrele din Viena ocupației sovietice din al doilea război mondial ni s-au părut cele mai bune. Un film interesant, cu un story bunicel dar cu ceva neconvingător pe ansamblu. Cele două actrițe din rolurile principale joacă bine, adică Mari Torocsik și Ildikó Tóth. O preferăm pe celebra Márta Mészáros în rolul de actriță.

;

 

Recomandări pe vineri

 Invitată de onoare a TIFF2018, superstarul operei internaționale Angela Gheorghiu susține la Cluj un scurt recital, acompaniată la pian de Alexandru Petrovici. Evenimentul prefațează proiecția filmului „Tosca”, regizat de Benoît Jacquot, în care legendara soprană interpretează rolul titular. Angela Gheorghiu a strălucit pentru prima dată în „Tosca” în 2006, într-o producție special creată pentru ea la Royal Opera House. A reluat acest rol pe marile scene din întreaga lume, de la Viena, San Francisco și Berlin la New York, Japonia și Hamburg, cu aceeași tehnică vocală impresionantă și unică. Filmul lansat în anul 2000 o prezintă pe Angela Gheorghiu interpretând Tosca alături de alte două nume mari ale scenelor internaționale, tenorul Roberto Alagnași baritonul Ruggero Raimondi.
 

Vineri seară, „Coborâm la prima”, proiecție la CASA TIFF, de la 21:30. Filmul este debutul în lungmetraj al lui Tedy Necula iar acțiunea se petrece în metrou, a două zi după #Colectiv.

Participă la proiecție: regizorul, Adrian Păduraru, Victoria Cociaș, Emilian Oprea.

Ziua Fanny Ardant la TIFF

Mâine va avea loc la ora 18.30, la cinema Victoria, proiecția filmului Cenușă și Diamant, în prezența actriței franceze Fanny Ardant. De asemenea, în cadrul galei de închidere TIFF, Fanny Ardant va primi Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră.

Frumusețea, exuberanța, versatilitatea și talentul ei extraordinar au plasat-o în topul celor mai iubite actrițe ale cinematografiei franceze. A lucrat cu regizori importanți precum Claude Lelouch, Alain Resnais, Costa Gavras, Sydney Pollack, Franco Zeffirelli sau Ettore Scola și i-a avut ca parteneri pe ecran, printre alții, pe Gérard Depardieu, Vittorio Gassman, Jean Rochefort, Catherine Deneuve, Harrison Ford și Cate Blanchett. Una dintre cele mai importante colaborări, încă de la începutul carierei, a fost cu legendarul cineast francez Francois Truffaut, care i-a devenit și partener de viață. Ultimul lui film, De-ar veni odată duminica! (Vivement Dimanche)i-a adus lui Ardant a doua nominalizare la premiile César și va fi proiectat la TIFF în acest an.

În 2009, Fanny Ardant debutează în regie cu Cenușă și sânge (Cendres et sang), coprodus de Libra Film. Filmul a fost turnat, în proporție de 90% în România, iar din distribuția internațională fac parte și actori autohtoni printre care Adrian Păduraru, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Istodor și regretata Olga Tudorache. Proiecția de la TIFF îi este dedicată acestei mari actrițe dispărute anul trecut dintre noi.

Filme recomandate vineri:

10.00: Licu, o poveste românească, Sapientia

18.30: Touch me not, România, Casa de Cultură a Studenților

18.30, Cenușă și diamant, Victoria

19.00: Veronica, Spania, Sapientia

21.15: Divanul lui Stalin, Franța, Portugalia, Cinema City

21, 45: Jafuri, mașini și fidelitate, Franța, Olanda, Piața Unirii

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.