25 mai 2018

Jurnal de TIFF 2018 (1)

By In A 7-a

Ediția a 17-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) începe astăzi la Cluj-Napoca. Este cel mai mare eveniment dedicat cinematografiei din România. Vin la Cluj sute de invitați din țară și din străinătate. 

Vedeta ediției #17 e marea actriță franceză Fanny Ardant.

Clujulcultural.ro va acoperi această ediție de festival prin acest jurnal subiectiv redactat de sussemnatul, editor-coordonator al siteului.

17 ani alături de TIFF

Clujul se transformă în altceva când e TIFF. Sunt 10 zile magice, care schimbă orașul, îl dinamizează total. De 17 ani scriu de TIFF, de la prima ediție. Am și acum articolele din 2002 dar și altele. L-am văzut crescând sub ochii mei, am îmbătrânit alături de el. Am coordonat suplimente de ziar, am văzut sute de filme, am fost în toate locațiile lui, am petrecut, am cunoscut oameni, am luat interviuri unor vedete, am stat la bere cu  Assante, cu Mihaela Rădulescu la fostul Diesel, am fost aproape de marile vedete aduse de TIFF la Cluj, de la Jason Priestley și Chaterine Deneuve la Claudia Cardinale și de la Mungiu și Puiu, la Debra Winger, Nastassja Kinski, Sophia Loren sau Alain Delon. Ca reporter acreditat am avut șansa asta, la ziarele la care am lucrat. Am înființat suplimentul TiffoZiUa, care acum nu mai este. Și multe altele. 

Erau vremuri, au fost, la primele ediții, când Chirilov sau Giurgiu nu erau așa renumiți ca acum. Cu “Chiri” am stat la beri noaptea, pe ciment, vizavi de Club 30, discutând despre câte lună și-n stele. Nu ne-am așteptat ca festivalul să devină “monstrul” de acum. Sau poate el visa la asta, eu nu am crezut. Perioada romantică a trecut, acum e ceva foarte profesional.

Nu e prea mare TIFF-ul?

Țin la TIFF, mă simt foarte legat de el dar mă simt excedat de el acum. De fapt de câțiva ani. TIFF a crescut enorm, a devenit un “monstru” de festival. 220 de filme, atâtea zeci de locații, lansări, vernisaje, o multitudine  de evenimente conexe, conferinte de presă, discuții, partyuri etc. Și filme muuulte, bune, care sunt…deodată. Și vrei să le vezi și nu poți, nu ai cum. Cu toate astea, ce succes teribil are TIFF, nu? Nu știu cât e modă, cât e chiar dorință de vedea film, de a participa la fest dar acesta are un succes enorm de public. 79.000 de bilete a vândut anul trecut!  

Atenție, șoferi!

Vineri, 25 mai, va fi închisă circulația rutieră între orele 20.30 – 23.30, pe str. Napoca, Piaţa Unirii (latura de sud şi est), str. Universităţii, Bd. Eroilor (când situaţia o va impune). De asemenea, în perioada 26 mai – 3 iunie, se va închide circulaţia rutieră între orele 21.40 – 23.30, pe str. Napoca, Piaţa Unirii ( latura de sud şi est), str. Universităţii, Bd. Eroilor (când situaţia o va impune). Sâmbătă, 2 iunie, va fi restricționată circulația rutieră pe o bandă de mers în Piaţa Ștefan cel Mare, în fața Teatrului Național. Începând din data de 2 iunie, ora 22.00 până în data de 3 iunie, ora 02.00, se va închide circulaţia rutieră pe str. Nordului, cu excepţia riveranilor.

Conflictul israeliano-palestinian deschide TIFF

Filmul care va fi proiectat la gala de deschidere, 20.45, este  Foxtrot, un film evreiesc inspirată de conflictul israeliano-palestinian, distins cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Veneția (2017) și cu 4 premii ale Academiei Israeliene de Film. Nu știu cum va fi vremea, nu e rău să vă luați cu voi și o haină mai groasă.

Recomandările mele

Ca voi toți, am studiat și eu caietul de filme. Din experiență vă rog să nu pierdeți filmele ruseși, Focus Bulgaria și secțiunea Supernova, unde mereu au fost filme unul și unul. Sau filmele chilianului Sebastiano Lelio, a sud coreeanului Kim Ki Duk și filmele maghiare. De fapt nu mai știi pe ce să pui mâna, ce să alegi, ești copleșit total. Pentru TIFF ai nevoie de concediu, și de răbdare și, dacă nu ești acreditat, de bani, să nu uităm de bani pentru bilete și de șansa să le găsești. Multe proiecții sunt sold out, cum e deschiderea deseară. Dar orice ar fi, mergeți la filme mai ales.

A 7-a artă

Tot ce Clujulcultural.ro a scris în avanpremieră despre TIFF #17 găsiți în secțiunea dedicată celei de a șaptea arte, adică a 7 -a

Ne auzim în jurnalele viitoare.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.