7 iunie 2019

Jurnal de TIFF #18. Cine-concert “Grozăvia Lumii”, 1920, al clujeanului Janovics Jenő

By In A 7-a

Vineri, 7 iunie, începând cu ora 19:30, TIIF vă invită la Cineconcertul dedicat peliculei: “Grozăvia Lumii” – 1920, în regia lui Janovics Jenő.

Evenimentul va avea loc în Biserica Piarista de pe Str. Universităţii nr. 5 şi propune proiecţia unuia dintre cele mai faimoase filme ale regizorului Janovics Jenő, în acompaniamentul tânărului pianist Luca Pulbere.

„Grozăvia Lumii“ a apărut în anul 1920, atunci când Janovics Jenő era deja celebru. În rolurile principale s-au remarcat Fekete Mihály şi Lili Poór, actori renumiţi în acea epocă de la Teatrul Maghiar din Cluj. Scenele s-au filmat în mai multe locuri din Cluj: Parcul Central, strada Clinicilor – unde erau spitalele oraşului – , Teatrul Maghiar, Cimitirul Central etc. „Grozăvia Lumii“ a ajuns să fie difuzat pe mai multe continente din Europa până în America şi Japonia. Replicile personajelor au fost traduse în limbile ţărilor unde filmul a fost difuzat.

Acest proiect este organizat de Asociaţia Transylvania Connections și este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.