Juriul TIFF: Filmele selecţionate sunt tot mai bune, avem o misiune grea

A 7-a Special

Cei cinci membrii ai juriului TIFF 2015 au susţinut astăzi o conferinţă de presă. Juriul este compus din producătoarea francez Juliette Lepoutre, actriţa Olimpia Melinte, actriţa Violeta Bava, regizorul George Ovashvili şi Dennis Lim este directorul departamentului de selecţie al instituţiei Film Society ataşate Lincoln Center.

Ca de obicei juriul nu a avut voie să vorbească despre filmele din competiţie pe care le-au văzut. Juriul a lăudat selecţia pe care Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, a făcut-o. A fost unanimitate: „a ales filme foarte bune, avem o misiune foarte grea”.

Juriu Bun
Juriul TIFF la conferinta de presa

Pentru unii dintre cei din juriu, această implicare în cadrul unui festival de film este o noutate. Însă pentru alţii, cum ar fi argentinianca Violeta Bava, nu. Ea a colaborat încă din 1999 cu Festivalul Internaţional de Film Independent din Buenos Aires, fiind în acest moment selecţioner al festivalului şi co-director al Buenos Aires Laboratory, o piaţă de co-producţii destinată proiectelor latino-americane independente.

“Este o provocare să fiu în juriu. Sunt foarte multe festivaluri şi trebuie să fii creativ. Avem şi la Buenos Aires o astfel de competiţie, dar aici sunt foarte multe filme şi e foarte diversificat”, a spus Violeta Bava.

La rândul său, Dennis Lim, care este directorul departamentului de selecţie al Film Society of Lincoln Center, unde activează şi în comitetul de selecţie al Festivalului de Film New York a povestit că nu are nişte criterii stabilite după care să facă alegeri în privinţa filmelor.

Pentru actriţa Olimpia Melinte este o noutate să fie jurat mai ales că la festival a venit ani la rînd, dar nu a avut ocazia să vadă foarte multe filme până acum. Este absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul universităţii de Arte George Enescu din Iaşi şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Totodată, Olimpia este una dintre cele mai talentate actriţe ale generaţiei sale, debutând în film cu rolul principal din lungmetrajul “Cele ce plutesc” obţinând o dublă nominalizare la premiile Gopo 2010.

“Eu nu am aşa multă experienţă ca şi colegii mei. Câte filme am putut să văd până acum? Am multe de învăţat din experienţa celorlalţi. Am şansa ca acum să văd actorii dintr-o altă postură şi voi putea să văd ce pot schimba la mine. Este o postură interesantă pentru mine”, a spus Olimpia Melinte.

Juliette Lepoutre a pus în 2007 bazele  companiei de producţie Movie Partners in Motion Film, dar a povestit că a avut ocazia să cunoască regizori români, pe care de altfel i-a lăudat.

Atât Juliette cât şi regizorul George Ovashvili au căzut de acord asupra faptului că oraşul Cluj-Napoca este unul foarte frumos şi nu au exclus ideea realizării unui film în România, mai mult că “are tot ce îi trebuie”.

“Aveţi totul aici pentru a face film. Eu sunt un fan al cinema-ului românesc. Aveţi cunoscuta pălincă, aveţi arhitectură, locuri frumoase, poate că împreună cu Juliette vom face un film” a spus George Ovashvili. 

Cum ar trebui să arate câştigătorul acestei ediţii a TIFF?

Nu în ultimul rând membrii jurului au căzut de acord asupra faptului că nu există o idee clară despre cum ar trebui să fie câştigătorul unei competiţii. Dar cu siguranţă această decizie va fi una destul de grea, mai ales că au confirmat deja faptul că această ediţie a adus filme foarte bune.

COMPETIȚIE TIFF 2015

1. „600 de mile” / 600 miles / 600 Millas, r. Gabriel Ripstein (Mexic-SUA)
2. „10.000 de kilometri” / 10.000 Km / Long Distance, r. Carlos Marques-Marcet (Spania-SUA)
3. „Despre oameni și oi” / Rams / Hrútar, r. Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca)
4. „Incendiul” / El incendio / The Fire, r. Juan Schnitman (Argentina)
5. „Lecția” / The Lesson / Urok, r. Kristina Grozeva și Petar Valchanov (Bulgaria-Grecia)
6. „Melbourne”, r. Nima Javidi (Iran)
7. „Melody”, r. Bernard Bellefroid (Belgia)
8. „Nopți de vară” / Les nuits d’été / Summer Nights, r. Mario Fanfani (Franța)
9. „Parisul nordului” / Paris of the North / París Norðursins, r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
(Islanda-Franța-Danemarca)
10. „Plan de șase ani” / Plan Sexenal, r. Santiago Cendejas (Mexic)
11. „Radiator”, r. Tom Browne (Marea Britanie)
12. „Regii capitulează” / Kings Surrender / Wir waren Könige, r. Philipp Leinemann (Germania)

Text si foto de Simona Pârv

colaborator clujulcultural.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *