2 iunie 2018

Jurnal de TIFF 2018 (9) Zece opinii ale lui Fanny Ardant despre cinema, lume și viață

By In A 7-a
Actrița franceză Fanny Ardant, invitata de onoare a ediţiei TIFF 2018, care va luat Premiul pentru întreaga carieră, deseară, la Gala de Închidere, a dialogat astăzi cu mass-media timp de o oră.
 

Fanny Ardant Foto clujulcultural.ro

 
Iată, în rezumat, zece opinii ale lui Fanny Ardant desprinse din ce a spus ea la întâlnirea cu presa: 
 
1. Despre actorii români:
 
Sunt foarte impresionată de actorii români, de formaţia lor; fac şi teatru şi cinema. Cred că teatrul e cel care construieşte un actor, iar cinema-ul este un lux. În teatru, noi suntem cei care facem, în cinema suntem manipulaţi.

2. Despre regretata actriță Olga Tudorache:

Am întâlnit-o şi am rugat-o să vină să joace în acest film, în care la început nu prea avea dorinţa de a lucra. Am fost impresionată de forţa ei, de intensitatea, de caracterul ei mare. De fiecare dată când am revenit la Bucureşti, m-am dus să o vizitez. M-a întrebat „de ce te arunci să fii şi regizoare, când ai putea să te mulţumeşti să fii doar actriţă?”. I-am spus că nu ştiu. „Cum faci ceva fără să ştii de ce? Înseamnă că eşti nebună!

3. Despre TIFF:

Orice festival e magnific. Scapă din legile comerţului. Într-un festival poţi vedea filme din întreaga lume. Dificile poate, mai puţin reuşite, poate; dar pe toate. Sub imperiul legii industriei nu poţi să vezi asemenea lucruri.

4.Despre mișcarea #metoo:

„Nu îmi plac partidele, mişcările, chemările la acţiune. Nu îmi place ceea ce e la modă. Nu voi face niciodată parte dintr-o mişcare anume. Viaţa e plină de contradicţii, cred că trebuie să rămânem contradictorii.

5. Despre lectură:

Nu e vorba de o singura carte. Cărțile nu trebuie să le citești ca să te cultivi ci ca să fii mai puțin singur. Am citit de tânără Dostoievski, Proust, tragedia greacă, Shakespeare, toate acestea m-au hrănit. S-a spus că cei care iubesc cărțile nu iubesc viata dar nu e așa, esența vieții e în cărți și cititul cărților te pregătește pentru viață.

6. Despre Transilvania:

Transilvania a avut imaginea unei lumi eterne, care există de foarte mult timp şi care va continua să existe în forma asta mult timp.

 

7. Despre omul care a propulsat-o în cinema și partenerul ei, Francois Truffaut:

El mi-a deschis calea cinema-ului, eu făcusem ceva în televiziune, ceva popular și simpatic. Atunci lucrurile erau foarte strict împărţite, nu exista circulaţie între aceste domenii, cinema, teatru, film. Dar el era un om liber, a decis să mă invite să joc fără să ceară permisiunea nimănui. 

8. Despre decizia de a face film (și regie):

Nu am dorința de a intra în industria cinematografului. Dorința mea e să fac filme ca și cum ai face obiecte. Filme în care cred, pe care le pot revedea,pe care le pot revendica.  Eu nu sunt la modă și atunci finanțatorii se tem foarte tare de proiectele mele. E o stare de fapt care nu mă face fericită.  Regia nu e o meserie pe care o faci ca altă meserie. Cred că e privilegiu să faci un film, regizorii au un foc inferior. Nu îmi plac profesioniștii.

9. Despre ultimele filme care i-au plăcut:

Loveless, Rusia.

Aparitia, Franța

O trilogie japoneză (nu îi mai știa numele)

10. Despre singurătate:

Tot ce îndurăm e dureros, e tragic. Nimeni nu vrea sa fie singur. Ai putea plânge de singurătate.  Nu voi vorbi niciodată de relația mea cu Francois Truffaut deși am fost des întrebată.

La final un clujean i-a oferit un mic cadou, primit cu bucurie de actriță, foarte deschisă și volubilă. Ea s-a pozat cu clujeanul care a spus că e mare fan Fanny Ardant. El a obținut și un autograf.

Momentul în care Fanny Ardant primește un cadou. Foto clujulcultural.ro

Vă oferim și o filmare de la conferință:

 

Despre Fanny Ardant:

Frumusețea, exuberanța, versatilitatea și talentul ei extraordinar au plasat-o în topul celor mai iubite actrițe ale cinematografiei franceze. A lucrat cu regizori importanți precum Claude Lelouch, Alain Resnais, Costa Gavras, Sydney Pollack, Franco Zeffirelli sau Ettore Scola și i-a avut ca parteneri pe ecran, printre alții, pe Gérard Depardieu, Vittorio Gassman, Jean Rochefort, Catherine Deneuve, Harrison Ford și Cate Blanchett.

Una dintre cele mai importante colaborări, încă de la începutul carierei, a fost cu legendarul cineast francez Francois Truffaut, care i-a devenit și partener de viață. Ultimul lui film, De-ar veni odată duminica! (Vivement Dimanche)i-a adus lui Ardant a doua nominalizare la premiile César și va fi proiectat la TIFF în acest an.

În 2009, Fanny Ardant debutează în regie cu Cenușă și sânge (Cendres et sang), coprodus de Libra Film. Filmul a fost turnat, în proporție de 90% în România, iar din distribuția internațională fac parte și actori autohtoni printre care Adrian Păduraru, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Istodor și regretata Olga Tudorache

Celălalt film regizat de Fanny Ardant prezentat în programul TIFF este Divanul lui Stalin (Le divan de Stalin, 2016), adaptare a romanului omonim scris de Jean-Daniel Baltassant, ce surprinde ultimele zile ale liderului sovietic (jucat de Gerard Depardieu), urmărind povestea unui tânăr artist angajat să realizeze un monument în onoarea acestuia.

Una dintre cele mai recente și mai temerare apariții pe marele ecran e cea din Lola Pater (r. Nadir Moknèche, 2017), film lansat anul trecut la Locarno. Fanny Ardant interpretează cu o dezinvoltură care arde ecranul un transsexual care se reconciliază cu fiul său, pe care l-a părăsit atunci când a decis să facă operația de schimbare de sex. Încă din stadiul de scenariu, mama regizorului i-a spus acestuia: „Nu pierde timpul căutând. Există o singură actriță care poate juca acest rol. Nu două, nu trei, ci una singură: Fanny Ardant.”

Citește și:

Marea actrița Fanny Ardant, la Cluj: Sunt recunoscătoare României

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.