4 noiembrie 2019

Jean-Paul Dubois este câștigătorul prestigiosului premiu Goncourt pe anul 2019

By In Carte

Care este valoarea premiului? Un cec simbolic de 10 euro!

Jean-Paul Dubois este scriitorul căruia i se decernează anul acesta cel mai important premiu literar francez, Goncourt. El i-a convins pe membrii juriului cu un roman avînd un titlu atipic: “Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon”, ceea ce ar da în româneşte “Nu toţi oamenii locuiesc în lume în acelaşi fel.”, transmite RFI.

În vîrstă de 69 de ani, născut la Toulouse, el este considerat un autor “discret şi popular”, prezent în viaţa literară franceză de peste 30 de ani. Cei care îi cunosc bine opera vorbesc de “delicateţea şi profunzimea umană” din cărţile sale. “L’Olivier”, este numele editurii unde i-a apărut romanul, iar premiul consacră implicit şi munca acestei edituri mai puţin cunoscută, deşi prestigioasă. În general, marile edituri precum Gallimard, Grasset şi Seuil şi-au “împărţit” premiile Goncourt, iar mai nou a intrat în aceste club elitist şi Actes Sud.

Acest roman are acum şansa de a se vinde în 300 000 de exemplare sau chiar mai mult. Jean-Paul Dubois povesteşte în 256 de pagini  viaţa unui om banal, pe nume Paul Hansen, care este de fapt şi naratorul. În momentul cînd cititorul face cunoştinţă cu acest personaj el se află, de doi ani, într-o închisoare din Quebec, condamnat pentru o crimă misterioasă. Criticii literari afirmă că acest roman este povestea unei lumi pe cale de dispariţie, o lume urmînd să fie înlocuită cu una plină de “injustiţie şi dispreţ”.

Acest roman recompensat acum cu premiul Goncourt este al 22-lea scris de Jean-Paul Dubois. Autorul a mai primit un premiu important, Femina, în 2004, pentru un roman intitulat “Une vie française” (O viaţă franceză).

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.