5 mai 2019

Jazzul a scos la iarbă verde clujenii în Parcul Iulius

By In Cooltura

Concursul Internațional Jazz in the Park, organizat de Asociația Fapte în Parcul Iulius a scos ieri mulți clujeni la concerte. Nu a contat că a fost cam rece, important e că nu a plouat și că s-a putut sta jos pe gazon.

Atmosfera a fost relaxată. Pentru cei care nu agrează jazz-ul pe pontonul de lângă lac organizatorii au invitat un DJ iar beaturile au invitat tinerii la dans.

Au fost și oameni de vârsta a doua la concerte dar au venit, fapt îmbucurător, mai ales tineri. Nu știm dacă neapăat jazzul i-a scos din case, sperăm că da, sau faptul că ei sunt obișnuiți să fie tot mai relaxați într-o atmosferă așa bună cum a fost ieri în Parcul Iulius.

Organizatorii Jazz in The Park sunt urmăriți de ghinion. Anul trecut la festival au înfruntat 9 zile din 11 cu ploaie acum iar se luptă cu vremea. E riscul open-air-urilor dar lumea a venit. Comunitatea Jazz in the Park a funcționat, e alături de acest festival.

Au fost multe feluri de jazz, de la un jazz accesibil la unul fusion chiar contemporan. Nu a contat. Lumea a stat cuminte, a ascultat, a băut cafele și beri, a mâncat bunătăți, s-a simțit bine.

Ieri a închis seara trupa Essential Note cu un recital bun, azi e ziua timișorenilor de la JazzyBit să susțină, după concurs, un recital de închidere. O trupă matură, care a mai concertat la Cluj, cu un jazz superb.

Nu ratați! Showurile încep de la ora 16.30 în Parcul Iulius.

Ediția a cincea a Concursului Internațional Jazz in the Park, care are loc în 3-5 mai la Cluj-Napoca, aduce în fața publicului iubitor de jazz 14 trupe din 10 țări: Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia, Polonia, Serbia, Cehia, Ungaria, Bulgaria și Israel.

Acestea au fost selectate din cele 57 de trupe tinere de jazz înscrise în concurs din întreaga Europă, și nu numai.

Astfel, pe scena aflată în Iulius Parc vor concura Aleksandra Kutrzepa Quartet (PL), Ehud Ettun Trio (ISR), Fraktale (PL), Grace Kim&The Skittles (UK), Grey Paris (DE), Gypsy Jazz Trio Belgrade (RS), Ikigai Collective (RS), In Trio (NL), Jakub Paulski Trio (PL), MING (RS), Project ’’Connections’’ (BG), NABOU (BE), Sebestyén Patrik Quintet (HU) și Szabó/ Turcerová / Macaček (CZ).

“Trebuie să recunosc, nu ne-a fost deloc ușor să facem selecția deoarece s-au înscris foarte multe trupe bune. Am ales 14 din cele aproape 60 de trupe care au dorit să participe la concurs, un pachet de forțe proaspete din sfera jazz/fusion de la standard jazz la modern jazz și influențe electronice sau chiar world music. Sunt trupe care vin din 10 țări diferite, iar valoarea lor ridică indiscutabil calitatea concursului și îl plasează în rândul celor cu importanță mare în Europa. Se anunță o ediție cu trupe care în următorii ani vor ajunge să cânte pe marile scene ale jazzului mondial, sau care chiar au cântat deja, și care și-au dorit să concureze în Cluj cu alte trupe la fel de valoroase”, a declarat Adam Dobie, project manager al Concursului Internațional Jazz in the Park.

Juriul internațional care va desemna trupele câștigătoare este format din Ștefan Vannai – membru onorific, coordonatorul festivalului studențesc Jazz Napocensis, Peter Dimitriov– directorul festivalului A to Jazz (Bulgaria), Mihai Moldoveanu – bassistul trupei Jazzybit, George Durbălău – podcaster, ex-redactor șef revista Sunete, Răzvan Scurtu– director artistic Smida Jazz Festival și Horea Marc – stage managerul festivalului Jazz in the Park.

DUMINICĂ, 5 MAI
🔸 Secțiunea Open Air – Iulius Parc
16.20 Aleksandra Kutrzepa
Quartet
17:00 Lost in 13
17:40 In Trio
18:20 Grey Paris
19:00 Sebestyén Patrik Quintet
19:40 Jakub Paulski Trio
20:20 Fraktale
21:00 Jean-Paul Estiévenart
21:40 Gala de premiere
21:55 Invitați Speciali: JazzyBit

🔸 Jam Sessions every day: la Vorbe, în Piața Muzeului, de la 00:00, în 4 și 5 mai.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.