12 noiembrie 2018

Jazz de calitate la a 12-a ediție a Transilvania Jazz Festival

By In Cooltura

Trei seri de jazz bun, de calitate, a propus, la Sala Radio, în weekendul trecut, cea de-a 12-a ediție a Transilvania Jazz Festival.  În cele trei seri de festival, publicul clujean s-a putut bucura de evenimente muzicale de calitate, asigurate de artiști  internaționali din Austria, Israel, Turcia si Polonia.

 Trei proiecte din zone muzicale diferite au alcătuit  programul din acest an:

Helbock Trio Random / Control –  Lansarea albumului Tour d’Horizon sub egida ACT Music.

Mai mult de 20 de instrumente pe scenă, dar doar trei muzicieni: David Helbock, câștigătorul premiului pentru artiști remarcabili în Austria, cantă în principal pe instrumente cu claviatura. Johannes Bär face toata alama, de la trompeta la fligorn și tuba și Andreas Broger canta la instrumente de suflat ca saxofoane, clarinete și flaute.

Pentru noul lor album, care a fost lansat ca un CD pe renumitul  Label ACT Music, David Helbock s-a inspirat de la cei mai buni muzicieni de jazz și a aranjat cele mai renumite melodii. Au apărut versiuni noi și interesante ale lui Watermelon Man de Herbie Hancock sau Bolivia de Cedar Walton, dar și piese de atmosfera  precum Song-ul lui Keith Jarrett.

De-a lungul anilor, “Random / Control” a dezvoltat o linie muzicala foarte distinctă. Cu materii prime diferite – compoziții originale folclorice austriece (în 2009 David Helbock a avut un mare proiect compozițional, în care a scris câte o piesă în fiecare zi a unui an întreg) sau Hits Pianoplayer’s, sound-ul Random / Control este ca o plimbare pe rollercoaster pentru ureche și ochi.

În cea de-a doua seară a festivalului, pe data de 10 noiembrie, publicul a avut parte de o călătorie muzicală în Orient.

 TaKiDum este un grup cu ritm colorat și energic creat de trei prieteni muzicieni, explorând melodii și modele ritmice.

Redand improvizatii incitante, trio-ul poarta ascultatorii intr-o calatorie incantatoare, atinge suflete si activeaza toate simturile. Muzica creată permite ascultătorilor să se integreze imediat și să contribuie spontan la spectacolele live.

Percuționistul și oudistul Yinon Muallem navighează între percuție și oud în timp ce cântă, in special, propriile compoziții. Hakan Gürbüz creează muzica cu timbrul frumos al basului său și vocea sa unică, în timp ce İsmail Altunbaș, un virtuoz darbuka strălucește cu abilitățile sale percuționale extraordinare. Pentru acest proiect, Yinon a scris noi piese originale, iar Ismail a contribuit cu 2 compoziții proprii.

Jazz polonez de clasă

În ultima seară a festivalului, pe 11 noiembrie, au concertat cei de la Marcin Wasilewski Trio, supranumiți “linia de productie in jazz-ul modern polonez”. Trupa se află în turneu până la finalul anului promovînd un nou album.

Grupul polonez a cantat pentru albumul Live “din întâmplare”, fără să știe că spectacolul din august 2016 de la Jazz Middelheim din Anvers a fost înregistrat de festival. La ascultare, au simțit că au surprins destul de bine sufletul lucrurilor, “poate pentru că nu am fost conștienti de inregistrare”. Dinamic și sigur pe sine, trioul atrage un răspuns entuziast din partea publicului. “A te afla în fața unui public de 4.000 de oameni nu-ti schimbă modul de a canta sau abilitățile”, reflectă Marcin Wasilewski, “dar cu o mulțime de această dimensiune trebuie să azvârli cu mai multă energie. Asta se aude în această înregistrare “, adaugă basistul Sławomir Kurkiewicz. “Cred că acest album captează frumos ceea ce am dezvoltat de-a lungul anilor în spectacolele live și modul în care muzica se poate schimba în concert. Este un document important pentru noi. ”

 

Mostră de jazz de mare clasă a celor trei polonezi, aplaudați la scenă deschisă.

Transilvania Jazz Festival este organizat de Asociația Cetatea Albă-filiala Cluj cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local și Consiliului Județean Cluj dar și a unor sponsori privați.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.