28 august 2017

Jazz în creier de munte. Cum au cântat nordicii la Smida

By In Cooltura, Esenţial

Vin din fiordurile reci ale Nordului? Din cețurile misterioase care învăluie ghețurile norvegiene? Sau direct de pe scena Smida Jazz Festival, din frumoșii munți Apuseni?

Olandezii de la Eric Vloeimans Gatecrash și norvegienii de la Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz au făcut să vibreze platoul smidian și publicul să danseze pe un jazz ambiental, experimental, pe alocuri liric și în orice caz de cea mai bună calitate.

Seara a treia, ultima, a celei de a doua ediții a Smida Jazz Festival a fost deschisă însă de trupa condusă de renumitul saxofonist român Iordache, cu al său jazz fusion deja cunoscut de amatorii acestul gen muzical.

După trei zile toride în creier de munte, o căldură năucitoare pentru această perioadă a anului, cu un cer senin și temperaturi caniculare de peste 30 grade, fanii jazzului care nu au plecat acasă duminică seară, la joburile de luni dimineața, circa 800, au așteptat concertele serii.

Iordache a deschis ultima seară cu o prestație excelentă, așa cum reușește jazzmanul mai de fiecare dată. 

Să spunem și că sonorizarea a fost foarte bună pe întreaga perioadă a festivalului, contribuind decisiva la reușita prestațiilor artistice.

Saxofonistul Iordache și al său pianist într-un moment de virtuozitate:

Surpriza serii, deși nu s-a mizat pe el ca headliner și e mare păcat pentru că a dovedit că ar fi meritat a fost trompetisul olandez  Eric Vloeimans cu al său Gatecrash. O secție ritmică foarte bună, cu un bassist de talie internațională, niște aranjamente muzicale de nivel european. O trupă olandeză extrem de bine închegată, cu instrumentiști unul și unul și cu un lider cert, Vloeimans, care cu trompeta lui vrăjită a făcut să se ridice toată Smida. Unul din cele mai bune concerte de jazz din ultimii ani din județul Cluj dacă nu din România. Olandezii au venit în premieră în România, la Smida, ca și britishii de la GoGo Penguin, de cu o seară înainte.

Târziu în noapte, norvegiencele, patru la număr, conduse de renumitul Bugge Wesseltosft au impresionat cu jazzul lor electro-experimental, gustat și aplaudat de cei circa 500 de jazzmani înrăiți care au rezistat pînă după ora 24.00.


A fost un weekend plin, cu o vreme foarte bună ( în 2016 nu a fost așa cald și a mai și plouat în reprize n.m). Nu a fost totul roz la Smida Jazz Festival 2017, s-a stat pentru cafea la cozi mari dimineața, unora li s-a părut mult tokenul, 8 lei, și alte asemenea posibile disfuncționalități dar noi zicem că a fost un festival reușit și ca să folosim un termen din fotbal, net superior primei ediții.

Clujulcultural.ro a fost partener media. 

Ne vedem la anul la Smida Jazz Festival!

FOTO / VIDEO Sărbătoare jazzistică în vârf de munte la Smida Jazz Festival #2

Corespondență de la Smida

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.