UPDATE: Poziţia UBB: “Conducerea Universitatii Babes-Bolyai isi doreste reedificarea bisericutei din Parcul Iuliu Hatieganu si incearca sa gaseasca surse de finantare pentru acest proiect”, a transmis Biroul de comunicare şi relaţii publice.

………………………………………………………………………………….

Universitatea Babeş – Bolyai a dispus modernizarea Parcului “Iuliu Haţieganu”, iar acum acesta este în plină refacere. Lucrările au avansat mult în unul din cele mai iubite parcuri clujene, care de ani şi ani este loc de destindere dar şi de mişcare pentru mii de clujeni si sportivi profesionişti sau amatori.

Totuşi, in frumusetea parcului s-a strecurat si o carie enormă. Sunt vechile ruine ale bisericuţei arse în incendiu în 1982. După cum se ştie, parcul a fost fondat de  profesorul universitar de medicină Iuliu Haţieganu, spiritus rector al UBB si al clubului de fotbal Universitatea. Parcul cuprindea  şi o bisericuţă care însă a ars iar acum locul  e numai ruină.

Puţini ştiu că Haţieganu a înfiinţat parcul acesta în memoria copilului său, răpus de o boală nemiloasă. A fost un adevărat şoc pentru marele profesor. Din deznădejdea sa s-a născut parcul care acum îi poartă numele. Haţieganu a vrut ca generaţii întregi să facă acolo sport, să învingă boala. Acest vis i s-a împlinit. Parcul freamătă de viaţă, de tinereţe şi e loc de sport şi promenadă pentru generaţii întregi. Bazinul acoperit al UBB e situat tot acolo.

Revolta unor intelectuali

Un cadru didactic şi un jurnalist, lector dr. Mihai Cucerzan respectiv dr. Cristian Ivaneş, de la Radio Cluj,  au făcut un apel pe reţeaua de socializare Facebook la adresa UBB de a reface vechea bisericuţă din Parcul “Iuliu Haţieganu”.

“În contextul renovării parcului sportiv Iuliu Hațieganu, alături de celelalte măsuri benefice realizate în vederea modernizării acestuia, considerăm că ar fi necesară și refacerea bisericii de odinioară. După cum se știe, în incinta acestui parc, construit între anii 1930 și 1932, la inițiativa ilustrului profesor și doctor Iuliu Hațieganu, a existat pentru o perioadă îndelungată și o biserică din lemn, realizată în stil maramureşan care a reprezentat un excelent loc de reculegere pentru multiple generaţii de studenţi și sportivi. Biserica a ars în 1982, iar din vechea structură mai poate fi văzut doar soclul.

Doctorul Hațieganu a considerat necesară existența acestui lăcaș de cult, pe care îl dorea o școală de exerciții spirituale menită să completeze formarea sportivă a studențimii clujene. Din aceste motive, considerăm benefică construirea unei biserici identice pe amplasamentul inițial.  Sperăm că acest demers se va bucura de susținerea cuvenită din partea factorilor de decizie și a comunității clujene”,  au scris cei doi intelectuali.

Babes 4
Aşa arăta vechea bisericuţă din Parcul Haţieganu, care a ars in 1982.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babes 2
Asa arata acum locul

Conform planurilor de modernizare a Parcului, consultate de clujulcultural.ro, UBB nu a prevăzut refacerea bisericuţei.

Siteul nostru a solicitat un punct de vedere de la UBB pe care îl vom reda cum ne va parveni.

Iată cum arată  locul în acest moment, conform fotografiilor realizate de jurnalistul Cristian Ivaneş:

 

3 COMENTARII

  1. Buna intrebare: cine va sluji in acea biserica?
    Iuliu Hatieganu a fost greco-catolic, dintr-o familie de preoti greco-catolici. A fost coleg de scoala cu Cardinalul Iuliu Hossu si membru in conducerea Asociatiei Generale a Romanilor Uniti.

  2. Cărui cult îi aparținea respectiva biserică? Nu de alta, dar în ultimii ani, construirea de biserici ortodoxe, în special în stil bizantin, a căpătat un sfidător iz centralist și naționalist. Ridicarea unei biserici ortodoxe ar însemna altceva acum, decât însemna în anii 30, chiar dacă este vorba de biserica lui Iuliu Hațieganu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.