4 mai 2018

Istoricul care a scris cartea despre Doina Cornea: a fost opozantul numărul unu

By In Actualitate

Clujulcultural.ro a stat de vorbă astăzi cu istoricul Cornel Jurju, cel care a scris în 2017 o carte despre Doina Cornea, intitulată „Doina Cornea – dincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziție în comunism”, apărută la editura Argonaut din Cluj.

“Sunt foarte afectat, am aflat azi dimineață de deces, este o pierdere foarte mare, inestimabilă”, a spus istoricul Cornel Jurju.

Referitor la rolul Doinei Cornea împotriva dictaturii comuniste, istoricul este de părere că:

Doina Cornea este cel mai important opozant al comunismului din România anilor ’70 şi ’80. De subliniat: opozant și nu disident! Ea nu s-a încurcat în subtilităţi de limbaj, metafore, aluzii, „comunismuri cu faţă umană”. Timp de opt ani, a supus „totalitarismul roşu” românesc, ca ideologie şi practică a puterii, unei complete negaţii.

Într-un oraş adâncit, asemeni întregii ţări, în frică, laşitate, muţenie, poate complicitate, Doina Cornea a găsit curajul de a scrie şi vorbi liber/răspicat. Tipic oricărui regim totalitar, şi în cazul acesta preţul libertăţii asumate a devenit deosebit de costisitor: interminabile anchete, aresturi, bătăi, calomnii, injurii”.

Despre perioada de după 1989 autorul cărții ,,Doina Cornea – Dincolo de zid”, istoricul Cornel Jurju spune că Doina Cornea a fost dezamăgită de Iliescu și acoliții ei.

„A trăit o anumită dezamăgire faţă de tot ceea ce s-a întâmplat după 89, pentru lipsa de patriotism arătată de liderii politici şi pentru tot ceea ce s-a întâmplat. Doina Cornea a fost extrem de ataşată de tot ceea ce a însemnat Casa Regală, a sperat mult timp că Regele Mihai ar putea reveni. Chiar a spus, prin 2016, după ce aflase că Regele Mihai este bolnav: „Majestatea sa Regele Mihai, ultima iubire care mi-a rămas. Sper să ne întâlnim undeva dincolo”, a spus Jurju

 

Istoricul Cornel Jurju

Reamintim că Doina Cornea a murit azi noapte, la 88 de ani, în casa ei de la Cluj-Napoca.

Citiți despre cartea lui Cornel Jurju mai jos:

Carte despre Doina Cornea, cel mai important anticomunist

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.