Istoricul Alin Mureșan la lansarea volumului despre fenomenul Pitești: ,,Am simțit nevoia să scriu cartea pentru a-i răzbuna”

Carte Special

Istoricul Alin Mureșan și-a lansat marți, 21 martie,  cea de-a treia ediție a volumului Pitești. Cronica unei sinucideri asistate. Gazdă a acestui eveniment a fost Librăria Cărturești. Alături de scriitor s-au aflat profesorul universitar, scriitorul și eseistul Ruxandra Cesereanu, dar și Ieromonahul Grigore Benea. Subiectul cărții reunește documentarea riguroasă a unui istoric, dar și persistența în anchetă a unui jurnalist, căci scriitorul este absolventul departamentului de Jurnalism al Facultății de Științe Politice din Cluj.

Această filă neagră a istoriei românești, teroarea comunismului și, cu precădere, ,,fenomenul Pitești” este pe larg dezbătut, analizat și ilustrat de către istoric în Pitești. Cronca unei sinucideri asistate. Ideea cercetării și aducerii la lumină a traumelor pe care sângerosul regim le-a provocat poporului român a pornit de la o teză de licență pe această temă, publicată ulterior.

Ruxandra Cesereanu mărturisește despre scrierea lui Alin Mureșan că este ,,cartea esențială despre fenomenul Pitești pentru că, pe de-o parte există radiografia rece, obiectivă, detașată, iar pe de altă parte, investigația de tip detectivistic, care iți aduce în fața ochilor niște oameni vii, niște oameni cărora le vezi viața, chinurile, rezistența”.

Istoricul Alin Mureșan, în mijloc

Alin Mureșan povestește că ,,fenomenul Pitești” a reprezentat pentru el mult mai mult decât un subiect de cercetare.

,,Aveam la momentul acela vârsta pe care o aveau ei când fuseseră torturați, automat mă puneam în pielea lor și încercam să-mi imaginez cum aș fi reacționat. Am văzut cât de afectați au rămas, nu doar din cauza torturilor la care au fost supuși, ci și din cauza tratamentului de care au avut parte după 1990, pentru că foarte multă vreme, la momentul la care am început eu cercetarea erau foarte prost văzuți.” a spus autorul.  Toți cei care au încercat să se împotrivească regimului comunist au fost crunt chinuiți, forțați să renunțe la credințele anterioare, umiliți și mai apoi transformați în călăi.

Unul dintre motivele apariției ediției a treia a acestui volum este faptul că din ce în ce mai multă lume, în mod bucurător, vizitează Memorialul ,,Închisoarea Pitești”, care are o expoziție permanentă, dar care, mărturisește Alin Mureșan, este mult mai puțin amenajat față de proiectul final. Cartea constituie un material de informare asupra evenimentelor care au avut loc între 1949-1952, în sediul închisorii de la Pitești. Chiar dacă este greu de crezut, acest masacru petrecut în comunism avea drept scop obținerea cu orice preț a unor informații care, mai apoi, să servească Securității pentru a face noi arestări.

Trecând de cealaltă parte a baricadei, scriitorul admite că Piteștiul a fost un experiment traumatizant chiar și pentru opresori, care, de cele mai multe ori, se supuneau ordinelor Securității.

Cartea cuprinde un capitol care îi vizează pe responsabilii acestui straniu fenomen și care erau prinși în acest joc, într-un context pe care nu-l prevăzuseră, în special cei care se aflau la baza unei ,,scări ierarhice a puterii”, după cum o numește istoricul.

Alin Mureșan mărturisește că emiterea unor ipoteze fixe cu privire la cele întâmplate este imposibilă: ,,sunt atât de multe detalii, sunt atât de multe nuanțe, atât de multe lucruri pe care nu le știm încă, încât a emite sentințe definitive este de-a dreptul greșit”.

Volumul cuprinde o anexă cu fotografiile celor care au fost închiși la Pitești, această parte fiind la fel de reprezentativă pentru autor ca și subiectul în sine. Este modalitatea prin care istoria contemporană poate aduce un omagiu tuturor acelora care au fost supuși unor atrocități fără precedent în istoria acestui popor. Realitatea comunismului a fost mult mai tragică decât imaginea care a rămas întipărită în mintile oamenilor, este o rană care a afectat integritatea românilor ca națiune.

Pitești. Cronica unei sinucideri asistate vorbește despre realul comunism, despre tortură și moarte, despre chinurile la care au fost supuși sute de tineri și tocmai de aceea scriitorul își continuă cercetările: ,,Am simțit nevoia să scriu cartea pentru a-i răzbuna.”, a spus acesta.

Pitești. Cronica unei sinucideri asistate este o istorie adevărată pe care orice român ar fi obligat să o cunoască și să o conștientizeze.

,,Mi se pare cel puțin ciudat să nu știi ce s-a întâmplat cu țara aceasta timp de 45 de ani, este ca și cum n-ai ști nimic despre părinți și despre bunici. Sigur, poți să trăiești și așa, dar nu văd de ce te-ai lovi de aceleași lucruri și ai repeta aceleași greșeli pe care le-au făcut și generețiile dinainte”, conchide Alin Mureșan, ca o amplă concluzie la cele discutate.

Text si foto de Oana Vîlcan, 

colaborator Clujulcultural.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *