17 noiembrie 2017

“Istoria Clujului”, traducere în premieră absolută lansată de Asociația Vechiul Cluj

A apărut pe piață și volumul trei din seria de succes "Povești despre Cluj"

By In Actualitate, Carte
Asociația Vechiul Cluj a lansat  miercuri, 15 noiembrie 2017, prima traducere în limba română a lucrării „Istoria Clujului” de Jakab Elek. Traducerea și studiul critic aparțin istoricului Varga Attila de la Academia Română. Proiectul traducerii fiind unul de durată, volumul lansat acoperă perioada cuprinsă între anii 1690- 1701. Sau tradus 250 de pagini din…3000. Lansarea a avut loc în Londoner Pub.

Istoricii Tudor Sălăgean, coordonator proiecte Asociația Vechiul Cluj și Varga Attila, traducătorul “Istoriei Clujului” (în picioare) la lansare. Foto Clujulcultural.ro

Lucrarea originală are trei volume a câte 1.000 de pagini, a apărut inițial între anii 1870 și 1888 și vizează o perioadă foarte lungă de timp, de la fondarea orașului de pe Someș și până în secolul al XIX-lea. Până acum, aceasta nu a fost până acum tradusă în limba română. Prin traducerea realizată de Dr. Varga Attila, Cercetător Științific II la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, Asociația Vechiul Cluj inițiază demersul necesar de recuperare a memoriei unui loc caracterizat prin diversitate, o urbe care a fost și este un reper de conviețuire multietnică și multiconfesională.
Proiectul Traducerea lucrării „Istoria Clujului” de Jakab Elek se află la prima ediție și este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.
Președintele Asociației Vechiul Cluj, Sebastian Iacob Moga, despre noua apariție editorială:

Tot miercuri, Asociația a lansat al treilea volum din seria Povești despre Cluj, tot în Londoner Pub.

Semnează studii și articole despre Cluj 14 autori: Mihai Armanca (Mănăștur.info, Buletin de Mănăștur)Vladimir-Alexandru BogosavlieviciIoan CiorcaDan ClinciHorațiu DamianTiberiu Fărcaș (editor-coordonator Clujulcultural.ro), Mihai-Florin HasanLaszlo AlexandruVasile LechințanLukács JózsefCosmin-Gabriel Porumb-GhiurcoGabriel-Virgil RusuTudor Sălăgean și Bogdan Stanciu (Sinteza).

Proiectul Povești despre Cluj se află la a patra ediție și este realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca,  Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Siteul clujulcultural.ro a fost partener media al proiectelor.

1 Comment
  1. […] “Istoria Clujului”, traducere în premieră absolută lansată de Asociația Vechiul Clu… […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.