19 ianuarie 2016

ISTORIA CLUJULUI (II). Turnul Croitorilor, locul în care cultura interferează cu istoria

By In Clio, Special

Atestat de către izvoarele istorice încă din perioada imediat următoare războaielor daco-romane, orașul Cluj-Napoca este un centru de cultură, istorie și artă. Situat  în inima Transilvaniei, acesta poate fi încadrat în categoria orașelor care au avut un trecut zbuciumat prin prisma binecunoscutelor încercări ale Austro-Ungariei și a altor Mari Puteri de a pune stăpânire pe zona Ardealului.

În anul 1947, unul dintre tratatele încheiate la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, Tratatul de la Paris, consfințea reintegrarea definitivă a Clujului în componența României după perioada de control horthyst. Clujul încă mai păstrează vestigii  istorice ale imperiului austro-ungar, care dau o parte din marca oraşului.

La Cluj-Napoca, întâlnești aproape la fiecare pas construcții și monumente cu o încărcătură istorică și culturală aparte. O astfel de construcție este și Turnul Croitorilor, situat la numărul 35 al  străzii denumite, în epoca contemporană, Baba Novac, după numele purtat de unul dintre generalii din armata lui Mihai Viteazul. Novac  a fost arestat de Dieta de la Cluj și condamnat, apoi, la moarte  prin ardere pe rug în cetatea orașului. De menționat este faptul că în memoria lui, în fața bastionului, a fost ridicată o statuie în anul 1975.

poza

Breasla şi Turnul

 Turnul Croitorilor, care e denumirea corectă din punct de vedere istoric, este acum unul dintre cele mai importante centre culturale clujene.

Turnul a fost construit pe parcursul secolului al XV-lea din ordinul regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, și a fost atestat istoric, pentru prima dată, în anul 1475 în timpul domniei regelui Matia Corvin, când întreținerea și apărarea bastionului erau deja puse pe seama breslei croitorilor, care era cea mai puternică breaslă din oraș la acea vreme. În momentul de față, Turnul Croitorilor nu este altceva decât colțul sud-estic al cetății orașului medieval și singurul bastion al vechii cetăți care s-a păstrat integral!

 Punct strategic important, cu un rol defensiv primordial în confruntările armate

De-a lungul timpului, cetatea Clujului a fost de nenumărate ori atacată de armate care doreau să o cucerească și să o revendice. Însă acest turn nu a putut fi cucerit t în ciuda asalturilor trupelor armatei imperiale din anul 1551 și asediilor turco-tătare din 1601, 1603 și 1661.

 A fost distrus și reconstruit de mai multe ori

În anul 1627, turnul a fost serios afectat de o explozie generată de un fulger care a lovit magazia de muniții. A fost refăcut între anii 1627 și 1629  de către principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen. În timpul războaielor desfășurate în perioada 1703-1711 între curuți și lobonți, generalul curut Sandor Karolyi a aruncat construcția în aer pentru a nu cădea în mâinile imperialilor. Și de această dată bastionul a fost refăcut, în 1718, pe cheltuiala orășenilor care au asigurat materialele necesare. De atunci, a mai fost restaurat în anii ‘20, ’50, ’70 și ’90, dar cea mai semnificativă restructurare a secolului trecut s-a produs în anul 1924 când a fost transformat în muzeu de către Comisia Monumentelor Istorice.

Din 2009 a devenit Centru de Cultură Urbană

După două decenii în care a fost lăsat în paragină, Turnul Croitorilor a trecut printr-un nou proces de restaurare în perioada 2007-2009 cu sprijinul Primăriei din Cluj-Napoca. În urma reabilitării sale, monumentul s-a transformat în Centru de Cultură Urbană și a fost inclus în circuitul turistic al orașului străbătut de Someș. Odată cu reorganizarea spațiului interior, la demisol a fost amenajată o cafenea, în timp ce parterul și etajele superioare sunt destinate celor interesați de organizarea a diferite evenimente.

Turnul Croitorilor, bine conservat, în cei șase ani de la inaugurare, a fost integrat în circuitul cultural și turistic al Clujului. Atrage anual aproape 25.000 de turiști, iar cu ocazia Nopții Muzeelor, între 1.000 și 2.000 de persoane îi trec pragul într-o singură zi. Totodată, turnul este gazda a numeroase evenimente culturale și găzduiește în permanență expoziții de pictură, fotografie, ceramică, obiecte medievale. susține Cristian Manolachi, șeful Serviciului pentru Administrarea Obiectivelor Culturale din Cluj-Napoca.

bastion 3

În fiecare an, peste 100 de evenimente au ca loc de desfășurare Bastionul Croitorilor

În ultimii ani, numărul evenimentelor organizate aici a luat amploare, iar ca urmare a acestui fapt turnul găzduiește frecvent diverse conferințe, workshop-uri, concerte și serate muzicale, expoziții sau acțiuni caritabile.

Turnul găzduiește anual aproape 150 de evenimente culturale, educaționale, caritabile și private. Aceste evenimente trebuie diferențiate de rolul de muzeu al Turnului, astfel încât participanții la aceste evenimente nu sunt contabilizați printre cei 25.000 de vizitatori. Enumerăm aici câteva dintre aceste evenimente: Festivalul Temps d’Images, Festivalul internațional de muzică de cameră SoNoRo, Carnavalul Săsesc , Globetrotter Festival, Zilele Culturale Maghiare,  Festivalul de muzică barocă La Stravaganza. Nu în ultimul rând, important de menționat este faptul că etajul al II-lea adăpostește din 16 noiembrie 2015, expoziția Emil Racoviță – expediție în trecut. Colecția expusă reunește obiectele de patrimoniu care i-au aparținut savantului, în special cele pe care le-a folosit în renumita expediție din Antarctica, de la sfârșitul secolului al XIX-lea.”, mai adaugă șeful Serviciului pentru Administrarea Obiectivelor Culturale.

De luni până vineri în intervalul orar 10:00-20:00 și în zilele de sâmbătă și duminică de la ora 10:00 la ora 18:00, Bastionul Croitorilor își deschide porțile pentru toți cei care doresc să evadeze,măcar pentru scurt timp, din rutina cotidiană și să se cufunde în atemporalitate.

Text şi foto de Maria Petruţa

An 1,  student la jurnalism UBB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.