23 septembrie 2015

ISTORIA CLUJULUI (I). Fascinantul Matia Corvin, regele filosof care umbla deghizat ca să cunoască nevoile oamenilor

By In Clio, Esenţial

Siteul clujulcultural.ro lansează din această săptămână o nouă rubrică intitulată Istoria Clujului.

Aceasta va fi coordonată de editorul  siteului, jurnalistul Tiberiu Fărcaş şi reporterul Sorin Ivan, absolvent de istorie,  cu ajutorul si consultanţa unor istorici renumiţi ai Clujului. Vom face apel la arhivele deţinute de site, dar vom şi consulta noi arhive, vom scormoni în biblioteci, vom monitoriza conferinţele pe teme istorice şi vom oferi dezvăluiri şi subiecte inedite despre fascinanta istorie a Clujului.

Vineri anunţăm primul consultant pe istorie al siteului, un reputat istoric clujean!

Ne propunem să oferim câte un episod în fiecare sâmbătă, pentru o lectură mai relaxată în weekend. Tot ce s-a scris de aproape trei ani pe clujulcultural.ro referitor la istoria Clujului puteţi citi la secţiunea de pe site intitulată CLIO.

Astăzi vă oferim o altă imagine a lui Matia Corvin, aşa cum a fost documentată de profesorul universitar Martyn Rady de la University of London cu ocazia conferinţelor Poveşti despre Cluj organizate de Asociaţia Vechiul Cluj.

Fascinantul Matia Corvin, regele filosof care umbla deghizat ca să cunoască nevoile oamenilor

11924773_1656473421260901_6176746592091249846_n

Splendida statuie a regelui renascentist, Matia Corvin, din Piaţa Unirii, foto din perioada monarhiei austro-ungare (c) Vechiul Cluj

 

Stă liniştit de o sută de ani în centrul Clujului, străjuind seniorial principala piaţă a oraşului, Matyas ter până la 1918, Piaţa Unirii în interbelicul românesc apoi, paradoxal, Libertăţii în comunism. Şi înapoi, paradoxal, după 1989, la denumirea de Unirii, deşi acolo s-a murit la Revoluţie…

Acolo stă Matia şi priveşte cum trec timpurile….

“Dacă avem o figură tutelară la Cluj care să se constituie într-un simbol nu poate fi decât Matia Corvin. E un rege care leagă punţi. Pot să vă spun că Matia Corvin  obişnuia să disemineze, cum se spune acum,  poveşti despre el. Pentru a face  asta lui îi plăcea să se deghizeze, să umble pe străzile Clujului, să vadă, să audă,  să cunoască nevoile oamenilor. Apoi discuta cu oamenii”, explică profesorul universitar Martyn Rady.

Matia Corvin dorea să îşi creeze imaginea de om milos.  “Astfel el îşi arăta mila şi interesul pentru orfani. Vineri era fixată de Matia zi de ascultat copiii orfani şi problemele lor”, mai spune profesorul britanic.

Matia Corvin era un maestru al propagandei.

“Se mândrea cu originile latine şi nobile. In acelaşi timp promova o poveste alternativă că a devenit din cerşetor prinţ. Să spunem că pe de o parte era un nobil cu origini romane, pe de alta era doar un om de rând. El se mai autopromova cu titulatura de rege-filosof. Obişnuia să umilească în public pe nobilii care nu ştiau să citească. Biblioteca pe care a construit-o a fost a doua ca mărime din epocă, cu 2500-3000 de codexuri. 216 supravieţuiesc şi acum în patrimonii publice şi private. Doar Biblioteca Vaticanului era în perioadă mai mare! Matia Corvin importa cărţi, vroia să faca cea mai mare biblioteca din perioadă. Avea planuri de extindere”, mai spune istoricul.

11999054_1656474064594170_3411705962321165222_n

Statuia lui Matei Corvin şi Piața cu acelaşi nume din centrul Clujului-(c) Vechiul Cluj

Cărţi ţinute în lanţuri

Matei Corvin avea planuri de extindere a bibliotecii sale.

“Avea două încăperi. A doua era o magazie în care erau plasate cărţi în limba greacă pe care intenţiona să le traducă. Multe erau legate cu lanţuri să nu fie furate1 Alte cărţ  erau expuse pe rafturi”, mai spune Martyn Rady despre figura culturală a lui Matia.

Dimensiunea cea mai evidentă însă era cea de razboinic care participa în exerciţii militare. Şi-a creat şi o imagine de rege razboinic, implicat în strategii militare, care au dus, la 1485 la ocuparea, de exemplu, a Vienei.

Martyn Rady BUN

Istoricul britanic Martyn Rady, profesor la University London-(c) clujulcultural.ro

13 Comments
 1. bbforce 19 aprilie 2016

  In latina Matthias Corvinus
  In maghiara Hunyadi Mátyás
  In romaneste Matia Corvin
  Din familia Hunyadi/Huniade zis si Corvin dupa simbolul heraldic

  Reply
 2. […] Istoria lui Matei Corvin, regle renascentist […]

  Reply
 3. […] Puteţi citi primul articol din cadrul acestei rubrici AICI. […]

  Reply
 4. dadatroll 23 septembrie 2015

  Iti spun eu domne dece umbla deghizant. Casa nul prinda romani si sal declare roman de aia. Ca el saracu navut nici o vina ca romani nau avut si ei un rege deal lor asa super meseriash.

  Reply
  • somebody 23 februarie 2016

   Cum ar fii sa inveti limba si gramatica limbii romane inainte sa scrii comentarii?

   Reply
   • Vasile 19 iunie 2016

    Perfect adevarat.Dintre asemenea oameni se aleg nationalistii sovini,admiratori si votanti ai PSD sau ai partidelor extremisto-nationaliste.Dupa agramatisme tipul este roman nu ungur.

    Reply
  • Adevarul 25 februarie 2016

   Te cam doare ca cel mai mare rege al Ungariei a fost pe jumatate roman!.. Vorba aceea: taci si inghite! :)))

   Reply
   • Mihai 20 iulie 2016

    Dar Romania Mare a fost facut de un rege roman? Prost mai esti. Cu cine ai facut istoria? Cu femeia de serviciu?

    Reply
   • Istvan 20 iulie 2016

    Dar de ce nu a fost regele Romaniei? Pentru ca Romania nici nu a existat pana in 1878. In schimb Ungaria a fost un Mare Regat intre 1000-1526. Asta doare! Pacat. In loc sa uitam neintelegerile din trecut si sa convietuim pasnic, unii vin cu incitari de ura rasiala. Aici deopotriva sunt unguri si romani.

    Reply
 5. Felix 23 septembrie 2015

  Te salut Tibi!Sunt fostul tau coleg de generala.Iti doresc succes in activitate, si sa fii cat se poate de obiectiv si nepartinitor in ceea ce vei scrie!

  Reply
  • Redactia 23 septembrie 2015

   Multumesc

   Reply
 6. Vasile Alexandru 23 septembrie 2015

  Pt mine e si va ramane Matyas sau Matei, asa cum a fost pana s-au trezit niste destepti sa-l cheme Matia.

  Reply
  • somebody 23 februarie 2016

   Matia il cheema, nu Matei sau Matyas sau Mateias…dupa izvoarele si documentatia vremii.

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.