19 aprilie 2018

Irina Petraș, la al patrulea mandat de președinte al scriitorilor clujeni

By In Actualitate, Carte

Criticul literar Irina Petraş a câştigat astăzi alegerile pentru un nou mandat în funcţia de președinte a Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj. Ea a obținut 145 de voturi dintr-un total de 147 de voturi.

Aceasta a candidat singură pe funcție. Mandatul este pe o perioadă de 5 ani.

La alegeri au participat și președintele USR România, criticul Nicolae Manolescu, care, la rândul lui, candidează pentru un încă un mandat, al patrulea, și alți doi contracandidați, Dan Lungu și Simona Vasilache.

Criticul literar Irina Petraș

Irina Petraş se află la cel de al patrulea mandat ca preşedinte al US Cluj.

“Rezultatul nu a venit ca o surpriză pentru mine dar încrederea cu care am fost creditată, 145 de voturi din 147 a reprezentat o surpriză, înseamnă că scriitorii au încredere în mine. Vreau să continui proiectele de până acum ale filialei”, a declarat la cald pentru clujulcultural.ro  președintele US Cluj, Irina Petraș.

În Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj, au fost votaţi scriitorii Doina Cetea, 101 voturi, Adrian Popescu 85 de voturi, Ion Cristofor 78 de voturi și Ovidiu Pecican 74 de voturi

În Consiliul Uniunii Scriitorilor, pe plan național, a fost votat scriitorul Ovidiu Pecican cu 51 de voturi.

Au participat la vot 147 de scriitori dintr-un total de 150 de scriitori prezenți.

Filiala de la Cluj este una regională și are 296 de membri, conform siteului instituției.

Aspect de la alegerile de la Uniunea Scriitorilor. Foto clujulcultural.ro

Conducerea centrală a fost prezentă la alegerile de la Cluj

Astfel, președintele în exercițiu Nicolae Manolescu și-a prezentat astăzi programul de management pentru viitorul mandat, apoi a trecut în revistă succesele Uniunii, faptul că apar în continuare revistele acesteia sau se acordă indemnizații pe lângă pensii pentru scriitori dar și altele.

Vicepreședintele Uniunii, Varujan Vosganian a prezentat raportul financiar al instituției.

Contracandidatul la președinție, Dan Lungu,  a avut un discurs mai tăios și a acuzat lipsa de transparență a Uniunii apoi a plecat din sală la târgul de carte din apropiere.

După aproape două ore de discuții s-a trecut la vot.

 

Despre Irina Petraș:

Născută în 27 noiembrie 1947, Chirpăr /Sibiu). Critic literar, eseistă, traducătoare. Facultatea de Filologie a UBB Cluj (1970). Doctor în litere (1980). Debut absolut Luminiţa, 1957 (versuri). Membră a The International Women s Writing Guild, New York.

Până în prezent, a publicat numeroAse volume de eseuri și critică literară, scrieri didactice, sau traduceri.

Ordinul Meritul Cultural în rang de cavaler, categoria A (2004); în rang de ofiţer (2010)

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj (preşedintă din 2005).

Mai multe despre CV-ul acesteia puteți citi AICI

Alegeri și pe plan național

Criticul literar Nicolae Manolescu, scriitorii Dan Lungu, Ştefan Mitroi şi Simona Vasilache şi eseistul Narcis Zarnescu se numără printre candidaţii la funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), în condiţiile în care mandatul actualului şef al instituţiei expiră anul acesta.

Termenul de depunere a candidaturilor, care trebuie însoţite de proiectul de conducere, a fost 9 martie, potrivit site-ului USR, al cărei preşedinte este în prezent criticul literar Nicolae Manolescu, aflat la al treilea mandat.

Persoanele ale căror candidaturi au fost validate pot participa, pentru a-şi susţine candidatura, la toate Adunările Generale ale Filialelor USR, care vor avea loc în perioada 11 – 29 aprilie, potrivit unui calendar publicat pe site-ul USR.

Membrii filialelor prezenţi la data, ora şi locul desfăşurării Adunărilor Generale ale filialelor votează într-o urnă preşedintele filialei, comitetul de conducere al filialei şi, unde e cazul, reprezentanţii în Consiliul USR, iar într-o altă urnă votează preşedintele USR.

Urna cu voturile exprimate pentru preşedintele USR se sigilează înainte de data începerii alegerilor de către comisia de monitorizare a alegerilor, care o va păstra, într-un spaţiu securizat pe durata alegerilor, până la data numărării voturilor.

Rezultatele alegerilor se vor consemna într-un proces-verbal întocmit de comisia de monitorizare a alegerilor, la data de 5 mai, în cadrul Consiliului USR.

Criticul Nicolae Manolescu

Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat pe 12 martie 2013 şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se afla atunci la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în 2009 şi 2013.

Mandatul de preşedinte al USR are o durată de cinci ani.

Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.

Societatea Scriitorilor Români (SSR) a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. USR a apărut în 1949, prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici, potrivit site-ului www.uniuneascriitorilor.ro. În prezent, USR are 2.600 de membri, care activează în 19 filiale organizate în România şi în Filiala Chişinău din Republica Moldova.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.