14 ianuarie 2014

Ion Mureșan, câștigător al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia

By In Actualitate, Carte

Scriitorul clujean Ion Mureșan este laureatul ediției a XXIII-a a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pentru anul 2013, a declarat pentru AGERPRES viceprimarul Botoșaniului, Cătălina Lupașcu.
Premiul este acordat anual de municipiul Botoșani, iar câștigătorul este desemnat de un juriu condus de președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.

Pentru marele premiu au mai fost nominalizați scriitorii Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu, Constantin Abăluță, Ovidiu Geraru și Vasile Vlad.

Premiul, în valoare de 20.000 de lei, dar și trofeul, urmează a fi înmânate lui Ion Mureșan, miercuri seară, în cadrul unei gale special organizate cu prilejul Zilelor Eminescu.

Potrivit tradiției, câștigătorul premiului va primi și titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani.

Ion Mureșan este născut pe 9 ianuarie 1955 în localitatea Vultureni din județul Cluj. Poet și publicist, acesta a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj, în anul 1981. A făcut parte din gruparea revistei ‘Echinox’. După absolvire, a devenit membru al cenaclului ‘Saeculum’ din Beclean. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 a deținut funcția de redactor la revista ‘Tribuna’ din Cluj. În prezent este publicist comentator la un ziar clujean și redactor—șef al revistei ‘Verso’ din Cluj. A debutat cu poezie în revista ‘Cutezătorii’ în 1968

2 Comments
  1. […] conducerii CJ Cluj a fost influenţată de obţinerea de către Ion Mureşan a Premiului Naţional de Poezie la […]

    Reply
  2. Adrian Vasile Danciu 15 ianuarie 2014

    Sunteti si meritati aprecierea care se pare ca am fost norocos sa o intalnesc . Cu sincera stima (se pare ca am citit omul). Adrian.

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.