25 ianuarie 2018

Ioan-Aurel Pop: Neagu Djuvara părea etern ca timpul

By In Actualitate

“S-a stins Neagu Djuvara şi nu pot să cred! Părea etern ca timpul, care vine de demult şi se îndreaptă departe. Numai la moartea Cellei Delavrancea am mai avut un astfel de sentiment al neputinţei noastre, pentru că şi fiica marelui scriitor fusese centenară şi devenise un simbol cultural. Neagu Djuvara a fost el însuşi istorie, venit din istorie, dintr-o mare familie boierească şi intelectuală şi transformat în istorie. Putea să scrie zeci de cărţi – cu inegalabilul său talent – numai despre viaţa pe care o trăise, despre oamenii pe care îi cunoscuse, despre evenimentele cărora le fusese martor”, a afirmat Ioan Aurel Pop.

Acesta a subliniat că Djuvara fost un om tonic, care a transmis încredere în viaţă şi îndemnul de a învinge provocările sorţii.

“L-am revăzut în Bucureşti, după ce împlinise 100 de ani, în casa inginerului Erbiceanu, casa în care trăia de o vreme – retras şi însingurat – stingher că nu mai avea contemporani de vârsta sa şi din lumea sa. Mulţumirea noastră este, totuşi, aceea că lasă în urmă o zestre culturală, lasă un univers în cărţile sale, univers care aşteaptă să fie cunoscut, mai ales de tineri. A trecut dincolo într-un moment istoric, la Centenarul Marii Uniri, încât a marcat şi prin moarte istoria, aşa cum a marcat-o prin viaţă. A fost un om tonic, care a transmis încredere în viaţă şi îndemnul de a învinge provocările sorţii. Dumnezeu sa-l odihnească în pace!”, afirmă Ioan-Aurel Pop despre cunoscutul om de cultură.

Neagu Djuvara a murit joi, la vârsta de 101 ani.  Acesta era internat în ultima perioadă la clinica privată „Dr. Victor Babeș” din București.

Potrivit unor surse apropiate familiei, Neagu Djuvara a murit în jurul orei 13.30. Istoricul a suferit de pneumonia, iar decesul a fost ca urmare a unor complicații ale bolii, pe fondul vârstei înaintate.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.