În topul preferinţelor cititorilor volumelor editate de editura ALL la ultima ediţie a Târgului Gaudeamus s-a aflat volumul “Iubesc să fiu femeie”, de Hedi Hoka, urmat de “A fost odată ca niciodată”, de Andrew Nicoll, autor cu care cititorii au avut ocazia să se întâlnească. Topul este completat de două volume din seria “Pisicile războinice”, de Erin Hunter, de “Busola plăcerii. De ce ne plac jocurile, mâncarea nesănătoasă, alcoolul, orgasmul şi marijuana”, de David J. Linden, şi de “Psihopolitica”, de Florin Tudose şi Devis Grebu.

Aşa suna o ştire a prestigioasei agenţii de presă Mediafax, la finalul târgului de carte Gaudeamus, cel mai mare eveniment editorial al anului în România, care se desfăşoară la Complexul Romexpo, din Bucureşti.

Dar cine este clujeanca Hedi  Hoka, autoarea acestui mare succes de carte, comercial, la o editură din capitală? Este unul din rarele momente când unui autor clujean i se solicită de către o renumită editură centrală să publice o carte şi aceasta să aibă un asemenea succes!

HEDI DOKA BUNNNN
Un autor de succes, psihologul HEDI HOKA

De altfel, volumul “Iubesc să fiu femeie” va fi lansat şi la Cluj-Napoca, pe 16 decembrie, ora 19.00, la Hotel Opera Plaza.

Clujulcultural.ro s-a întâlnit cu Hedi Hoka şi i-a aflat povestea cu ocazia unui interviu acordat siteului nostru.

Hoka este doctor în psihologie, specializat în dezvoltare personală. Are un stil de a scrie uşor de citit, atractiv, deşi atacă în carte teme grele, cum ar fi depresia, anxietatea, singurătatea, divorţul şi moartea!

Clujulcultural.ro: Vestea că avem un autor cu aşa succes, cel mai cerut autor la o editură renumită ca ALL a fost o mare surpriză. Cum de ai reuşit?

HEDI HOKA: A fost o surpriză şi pentru mine efectiv dar mă bucur mult. Am scris cartea cu pasiune, cred că asta e reţeta, şi cred că are un conţinut care interesează femeile. E o carte despre femei şi pentru femei.

CC: Cum ai reuşit să publici la Bucureşti,  la o editură renumită?

HH: Ţin un blog demult, hedihoka.ro, şi m-au citit acolo. Le-a  plăcut mult, m-au sunat şi mi-au spus: nu vrei să publici la noi o carte? Am fost surprinsă , m-am bucurat enorm. Era ce visasem demult, eu dau totul când scriu, mă reprezintă cel mai bine. În trei săptămâni cartea era gata. Au zis, e bună, o lansăm la Gaudeamus. Cine ar fi crezut că va fi cea mai cerută la stand?

HOKA AUTOGRAF
Hedi Hoka acordând autografe

CC: Tu eşti psiholog, ai un doctorat, dar te-ai privatizat, deşi ai fost la catedră. De ce?

HH: Am 12 ani de exeperienţă, la 25 de ani aveam doctoratul. Am fost lector doctor la UBB. M-a descoperit profesorul Mircea Miclea. Eu am fost atrasă de dezvoltare personală. Aşa că am luat decizia să plec de la catedră, sunt antreprenor, blogger, am şi o grădiniţă. Acum sunt şi autoare. Psihologia m-a pasionat dintotdeauna.

CC: Despre ce ai scris în cartea “Iubesc să fiu femeie”?

HH: Eu abordez femeia din mai multe perspective, femeia singură, femeia căsătorită, femeia om de afaceri, femei divorţată. Mă interesează cum răspunde ea la provocările societale, încerc să educ femeile să nu se identifice cu un anumit rol. Inclusiv cum să te pregăteşti de moarte abordez ca subiect.

CC: Apropo, bărbaţii sunt superficiali? Aşa se spune?

HH: O, nu,  doar că preferă să vorbească mai puţin decât femeile despre eşecurile sau problemele lor. În schimb femeilor le place să vorbească despre problemele lor, să dezbată, să despice firul în patru. Eu lucrez cu persoanele în terapeutică la mine la cabinet. Acum am mult de lucru, în perioada aceasta sunt multe depresii, sărbătorile accentuează starea asta, inclusiv sunt multe tentative de sinucidere.

Este foarte important ca oamenii sa aiba incredere în psiholog, să vină să discute situaţiile prin care trec pentru că astfel poţi trece mai uşor de ele. Aşa e şi cu cartea, dau acolo o mulţime de soluţii pentru diferite situaţii mai dificile prin care pot trece femeile pentru că viaţa e cu bune şi rele şi e bine să ai sfatul cuiva de specialitate într-o situaţie pe care poate tu nu ştii să o abordezi cum trebuie. Şi atuni sfatul unui psiholog sau o serie de şedinte nu strică deloc.

CC: O ultimă întrebare. Ce urmează?

HH: O carte despre bărbaţi, binenţeles! Am scris deja 140 de pagini!

CARTE hokaBUN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cartea lui Hedi Hoka, Iubesc să fiu femeie se poate cumpăra online de pe siteul editurii ALL.

Interviu realizat de Tiberiu Fărcaş

editor-coordonator clujulcultural.ro

 

 

3 COMENTARII

  1. Stimata redactie,
    Este deplorabil faptul ca n-ati asteptat publicarea raportului final al manifestatiei Gaudeamus pe site-ul oficial, si-ati preferat sa porniti de la un comunicat de presa partinitor al unei editurii, ca sa realizati acest demers jurnalistic complet defavorabil mediului cultural clujean.
    Dincolo de exprimarea agramata de pe blogul mentionat, oarecum explicabila datorita necunoasterii complete a limbii romane, e greu de crezut ca o femeie ar vrea sa stie “cum sa fie femeie” de la o fata ce elucubreaza experinte materne din carti ori de la paciente si cliente. Timpul insa curata intodeauna poleiala si ramane adevaratul material al creatiei. Iar in unele cazuri curatenia se face chiar cu ajutorul justitiei. Autoarea ar trebui sa stie asta.
    Eu insa abia astept sa citesc cum ar trebui sa fie un barbat de nota 10. Probabil asa cum niciunul pana acuma nu a fost. Autoarea stie deja asta.
    Multe ‘succesuri’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.